15/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Z1 privremeno oduzeta koncesija

3 min read

aem 1

Veće za elektronske medije je na današnjoj sednici donelo jednoglasnu odluku o privremenom oduzimanju koncesije Z1 televiziji na tri dana zbog emitovanja emisije Markov trg, urednika i voditelja Marka Juriča 19. januara ove godine. Privremeno oduzimanje koncesije na rok od tri dana započinje 26. januara.

Ova odluka doneta je zbog kršenja članka 12. stavka 2. Zakona o elektronskim medijima, a na osnovu redovne kontrole nad radom emitera i zaprimljenih mnogobrojnih pritužbi građana,  utvrđeno je da je 19. januara emitovana emisija „Markov trg“, prilikom koje je voditelj emisiju odjavio rečima koje su u suprotnosti s člankom 12. stavkom 2. ZEM-a. Tim člankom je propisano da: „U audio i/ili audiovizualnim medijskim uslugama nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju na osnovu rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vere, političkog ili drugog uverenja, nacionalnog ili socijalnog porekla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili porodičnog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasleđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije, te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima“.

Uz privremeno oduzimanje koncesije Veće je odlučilo da će se spis predmeta proslediti nadležnom Državnom tužilaštvu na postupanje. Veće za elektronske medije, još jednom, poziva sve medijske radnike da svoj posao obavljaju odgovorno i profesionalno u skladu sa etičkim standardima novinarstva, svesni svog društvenog uticaja, te da potiču razvoj i širenje tolerancije.

Podsećamo, Jurič je u emisiji poručio Zagrepčanima da pripaze kad šeću Cvjetnim trgom da ne bi koji od “četničkih vikara”, kako je nazvao pravoslavne sveštenike, “istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir” te da bi trg trebalo obeležiti tablama ‘pazi oštar četnik u blizini”.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.