17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

SNV: Jurič poziva na linč

7 min read

press_6

Slučaj Marka Juriča, koji se predstavlja kao novinar, a znamo da nije samo to, strašan je primer dokle društvo, mediji i regulatori mogu tolerisati govor mržnje, pozive na nasilje i linč pripadnika jedne verske i nacionalne zajednice te njihovih predstavnika, rekao je Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) na današnjoj konferenciji za novinare sazvanoj povodom govora mržnje Marka Juriča, urednika i voditelja emisije “Markov trg”, koja se emituje na Z1 televiziji.

Saopštenje SNV-a prenosimo u celosti. Iako se zabrana i kažnjavanje takve vrste medijskog sadržaja propisuje Ustavom i čitavim nizom zakona RH, Jurič iz sedmice u sedmicu neometano promoviše netoleranciju prema Srbima i njihovim institucijama u Hrvatskoj.

Emisiju emitovanu 12. januara 2016. Jurič je tako završio sledećim rečima: “Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom, budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama ‘pazi oštar četnik u blizini”.

Gotovo istu poruku Jurič je ponovio i sledeće sedmice u emisiji emitovanoj 19. januara 2016: “Dva su četnika koji su bili svećenici Srpske pravoslavne crkve proglašeni svetima 2005. godine. Prema iskazima svjedoka zakrvavili su ruke. Mi ne znamo hoće li Srpska pravoslavna crkva nastaviti s takvim djelovanjem. Stoga bi Zagrepčani koji se šeću Cvjetnim trgom trebali pripaziti, osobito majke s malom djecom. Pripazite kad prolazite tamo pored crkve Preobraženja svetoga da ne bi netko s nožem istrčao i obavio svoj krvavi četnički pir.”

“Slučaj Marka Juriča, koji se predstavlja kao novinar, a znamo da nije samo to, strašan je primer dokle društvo, mediji i regulatori mogu tolerisati govor mržnje, pozive na nasilje i linč pripadnika jedne verske i nacionalne zajednice te njihovih predstavnika. Ovakvi slučajevi događali su se i ranije, ali na sve to je naša javnost ostala gluva, kao što je gluva na istupe Velimira Bujanca i čitav niz drugih poruka netolerancije prema političkim protivnicima i pripadnicima manjina. Tolerisanje ovakvih pojava razumemo kao najdirektniji napad na inicijativu da među Hrvatima i Srbima, među katolicima i pravoslavcima, otpočne istorijski dijalog koji se odvija pod blagoslovom pape Franje. Međutim, u našoj zemlji postoje ljudi koji očito ne žele da taj dijalog teče jer kako inače razumeti da se napada jednog od najistaknutijih predstavnika Srpske pravoslavne crkve koji zagovara pomirenje”, kazao je pred okupljenima Milorad Pupovac, predsednik SNV-a, koji je potez Juriča i Z1 televizija nazvao “osvetničkom filozofijom posvećenja”.

“Ovakva vrsta medijskog delovanja je posledica političke kampanje i atmosfere koja se stvara poslednje tri godine. Njome se poziva na eliminaciju onih koji na bilo koji način iskazuju kritičnost i koji se zalažu za dijalog”, rekao je Pupovac i dodao da će se SNV obratiti Državnom tužilaštvu i Agenciji za elektroničke medije.

“Žao nam je da moramo podsećati Državno tužilaštvo na ono što bi to telo trebalo raditi po službenoj dužnosti. Žao nam je i što Agencija ne vidi da je pored opomene i sankcionisanje deo njihovih ovlaštenja”, dodao je predsednik SNV-a.

Okupljenima se obratio i Zoran Pusić, predsednik Antifašističke lige RH i Građanskog odbora za ljudska prava. Kako je naglasio, dolaskom na ovu konferenciju želeo je dati svoju podršku srpskoj zajednici.

“Zadatak većina je da učinimo sve kako bi se nacionalne manjine osećale dobro u našem društvu. Ako to ne bude napravljeno, nikakvi zakoni nam neće do kraja pomoći i pokazaće se da je sve ovo što se događa ogroman propust celog društva te vlade na odlasku i vlade na dolasku”, rekao je Pusić i podsetio da je u zadnjih godinu dana zabeležen porast nasrtaja na aktiviste koji se bave zaštitom ljudskih prava. Kako je potvrdio, nepoznati počinilac je tako pre nekoliko meseci na njegovoj garaži napisao “Izdajnik”, u nekoliko navrata mu je uništen automobil, a na Kući ljudskih prava je uoči godišnjice akcije Oluja osvanuo grafit “Govna četnička i komunistička”.

“Sve to se neće zaustaviti ako se ne odupremo mi kojima je stalo do budućnosti Hrvatske. Ako se ovako nastavi, nasilje će se zakotrljati i na ulicama”, upozorio je Pusić.

Milorad Pupovac je podsetio je da je u poslednjih godinu dana zabeleženo pet napada na učenike Srpske pravoslavne opšte gimnazije u Zagrebu.

“Nažalost, javnost ni državne institucije nisu preduzele adekvatne mere da se to spreči. Oni koji proizvode politiku netolerancije moraju shvatiti da je zadnji tren da se i sami tome suprotstave. Takvom se politikom možda može doći na vlast, ali ako se njome bude vladalo, problem neće biti samo s učenicima iz Pravoslavne gimnazije, nego i sa svom drugom decom. Svi oni koji izražavaju zabrinutost zbog odlaska mladih iz Hrvatske moraju shvatiti da su razlog za brigu i ovakve pojave. Ne odlaze mladi samo zbog nedostataka radnih mesta, već i zbog toga što se u zemlji ponovno obnavlja netolerancija i nemogućnost istinskog i demokratskog života koji nudi perspektivu”, zaključio je predsednik SNV-a.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.