Ćirilicu vratiti u škole

Zagreb, 160414. Damir Boras, dekan Filozofskog fakulteta i novoizabrani rektor Sveucilista u Zagrbu. Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Svoj zahtev novom ministru nauke i obrazovanja, ali i premijeru uputio je putem medija rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. Predlaže da se u osnovne škole vrati učenje ćirilice, koja je iz programa nestala početkom devedesetih. Uz to bi i glagoljicu uveo kao izborni predmet jer je reč, kaže, o starohrvatskim pismima. 

Ćirilica pripada našoj istoriji, hrvatsko je pismo i koristila se vekovima, naglašava rektor Boras koji je uveren da bi stručna javnost to podržala.

Ne treba od toga raditi političke konotacije, dakle treba ćirilicu uzeti činjenično – ono što jeste. Ona je hrvatsko pismo, ona je, naravno, i srpsko pismo. Ona je pismo i drugih naroda, dakle ne treba od toga praviti velike tenzije. Upravo stvaranjem i učenjem ćirilice u školi ona će postati jedna obična ćirilica i tenzija više neće biti, rekao je u telefonskom razgovoru za Hrvatsku televiziju rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.