15/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Bogojavljensko plivanje u Trpinji

3 min read

SAM_9570

Iako Trpinja nema reku, to nije sprečilo grupu mladića iz ovog mesta da povodom današnjeg velikog crkvenog praznika Bogojavljenja organizuju plivanje za časni krst. Plivanje su organizovali u malom jezeru na poznatom trpinjskom izletištu Panjik. Nije ih zaustavila ni temperatura od minus 2, niti led na površini jezera. Nakon osvećenja vode i tradicionalnog pozdrava Bog se javi – Vaistinu se javi, u hladnoj vodi je zaplivalo 26 takmičara. Prvi je do časnog krsta doplivao 20-godišnji Nikola Knežević iz Trpinje, student DIF-a u Novom Sadu. Iako se dosad takmičio više puta, ovo mu je prva pobeda.

“Hladno je, ali vera je pobedila. Svake godine ću učestvovati kad god budem bio u prilici. Dosad sam učestvovao pet puta, u Dalju. Ovo mi je prvi put da sam prvi doplivao. Juče sam stigao sa fakulteta specijalno zbog ovog događaja”, kaže Nikola.

Proteklih godina se ovaj običaj održavao u Dalju, ali je ove godine otkazan. Zbog toga su se Trpinjci kojih je najviše učestvovalo i na dosadašnjim plivanjima, juče okupili i dogovorili da ipak nastave tradiciju na ovom području, saznajemo od Ljubana Vujanca i Uroša Narandžića. Obojica na Bogojavljenskim plivanjima učestvuju već nekoliko godina, od Sremske Mitrovice, Beograda , Apatina i Dalja. U Dalju se po jednom bili prvi.

Učesnici plivanja za Bogojavljenski krst prvo su jutros prisustvovali liturgiji u hramu Vaznesenja Gospodnjeg, a zatim se uputili na jezero na kojem se okupio i veliki broj znatiželjnih meštana.

Najviše plivača bilo je iz Trpinje, ali i iz drugih mesta na našem području, iz Bršadina, Borova i Vukovara . Ove godine se sve dogodilo spontano, ali ćemo se za sledeću godinu pripremiti i bolje organizovati, poručuju Ljuban i Uroš.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.