21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Mirovni proces treba nastaviti

3 min read

Milakovic Srdjan

Zamenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske zajednice Srđan Milaković pozdravio je u saopštenju za javnost nivo na kojem je prvi put do sada obeležena 18. godišnjica mirne reintegracije, uz prisustvo stranih diplomata i velikog broja učesnika društveno-političkog života, na čelu s predsednicom države. Jedino se, ističe, vukovarski gradonačelnik nije pojavio. 
 
Ispred srpske zajednice oduvek smo zagovarali obeležavanje mira na ovim prostorima, a ne rata. Žao nam je što to nije prepoznato ranije, zaključuje Milaković i podvlači da je ova godišnjica prilika da se osvrnemo gde se danas nalazimo, u pogledu prava srpskog naroda, koja su tekovina mirne reintegracije. 
 
“U tom vremenu i procesu doneti su brojni akti koji su se naslanjali na Erdutski sporazum. Tim aktima je Srbima zaposlenim u školstvu, zdravstvu i drugim državnim i javnim službama garanovana zastupljenost među zaposlenima, kao i rukovodeća radna mesta, zatim prava u kulturi i obrazovanju, politička prava itd. Kasnije su ova prava uređena i podzakonskim aktima. Koliko god to bila teška vremena, čini se da je i politika imala snage, uz pomoć i pritisak međunarodne zajednice, napraviti kompromise u interesu normalizacije života na ovim prostorima”, ocenjuje Milaković. 
 
 
Mišljenja je da se negde u tom procesu u određenom trenutku stalo. “Počelo se odlučivati samo s pozicije većine. Nisu ostvareni ravnopravno učešće i integracija srpske zajednice u životu sredina u kojima žive, nego su počeli oživljavati duhovi prošlih, ratnih vremena. Drastično se smanjio procenat zaposlenih Srba u zdravstvu, državnoj upravi, brojnim javnim službama. Srbi na rukovodećim funkcijama postali su retkost. Politički uticaj srpskih predstavnika na dešavanja u društvu postao je minoran i gurnuti smo na margine društva. Povratak na vreme reintegracije za mnoge naše sugrađane značio bi, s današnje tačke gledišta, veliki napredak, ističe Milaković i ocenuje da reintegracija nije završena. 
 
“Potreban joj je dodatni podsticaj i hrabrost pripadnika oba naroda i svih političkih struktura da se taj proces nastavi te izgrađivanje svesti da je ona u interesu svih građana”, navodi se u saopštenju za javnost zamenika vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske zajednice Srđana Milakovića.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.