15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Hranom do zdravlja

3 min read

Milijana Mitrovic

Nakon praznika i obilja masne i kalorične hrane našem organizmu je potrebna detoksikacija. Zašto je važna detoksikacija i koje su namirnice pogodne za čišćenje organizma, razgovarali smo s Milijanom Mitrović iz Borova, voditeljkom projekta “Hranom do zdravlja” pri Evropskom domu Vukovar.

Ako u organizam unosimo previše šećera, masnoća, aditiva i drugih štetnih materija, on mora da potroši dosta energije kako bi se očistio od otrova. Vremenom mu ostaje sve manje energije za druge metaboličke procese, pa se usporava njegov rad. Jetra i bubrezi kao glavni „čistači“ postaju preopterećeni. Zato naša sagovornica za jutro posle praznične trpeze preporučuje “peckavu” toplu limunadu s medom i kajenskim biberom. Detoksikacija limunom jedna je od najefikasnijih i najzdravijih. Njome ćete očistiti organizam od toksina, vratiti mu vitalnost i ojačati imunitet. Takođe, za jutro posle gozbe preporučuje i toplu pileću čorbu s puno povrća, a za užinu porciju kiselog kupusa. Biološki aktivne tvari iz kiselog kupusa jačaju imunitet, deluju antikancerogeno i štite organizam od kardiovaskularnih bolesti. Za ru čak preporučuje jednostavno jelo od grubo mlevenog kukuruznog brašna s lukom, koji je bogat sumpornim spojevima. Oni poseduju protivupalna
svojstva i delotvorni su u borbi protiv raka. Takođe, mogu ublažiti simptome astme i drugih problema s disanjem. Sumporni spojevi deluju i kao prirodni razređivač krvi jer sprečavaju njeno zgrušavanje. Konzumacija luka efikasna je i u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog pritiska, srčanog infarkta, moždanog udara i arterioskleroze. Luk je bogat važnim mineralima i vitaminima. Podstiče rast zdravih, a sprečava rast štetnih bakterija creva, što je povezano s nižim rizikom obolevanja od raka debelog creva.

Voditeljka projekta “Hranom do zdravlja” pri Evropskom domu Vukovar preporučuje i lekovitu začinsku biljku kurkumu, zbog njenih protivupalnih svojstava, toplo mleko s kurkumom i kašičicom maslinovog ulja ili domaćeg maslaca za večeru, a u borbi protiv prehlade pastu od kurkume i meda. Ako želite sačuvati zdravlje, neophodno je smanjiti konzumaciju mesa te unos slatkiša, s belim šećerom i brašnom. Alternativa je suvo voće i brašno od celovitih žitarica.

Naša sagovornica poziva sve zainteresovane za pohađanje radionica na temu detoksikacije i zdrave ishrane da joj se jave na telefon 032/ 439 203.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link