Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upozorenje i savete povodom niskih temperatura, ističući da izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vreme može izazvati štetne posledice na zdravlje i dovesti do nastanka povreda i opšte pothlađenosti tela, što može imati i smrtni ishod.

Kako biste se zaštitili važno je da pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbegavate izlazak, osim ako to nije preko potrebno, navode iz HZJZ.

Osobama koje boluju od hroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sistema, preporučuje se izbegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim časovima.

I MUP upozorava da je s obzirom na vremenske prilike, prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano. Produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i sletanja vozila s ceste ili prelaska na deo kolnika za suprotni smer i sudara s nadolazećim vozilima.