Pravoslavni vernici proslavljaju Badnji dan koji prethodi prazniku rođenja Hristovog – Božića. Ovogodišnja proslava odvija se u specifičnim okolnostima koje su uslovljene epidemijom koronavirusa zbog čega nema masovnih okupljanja u pravoslavnim crkvama.

U hramu svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u Borovu jutros je služena Sveta liturgija, a kako nam je rekao starešina hrama i drugi borovski paroh Dragan Serdar vernici tokom čitavog dana dolaze pojedinačno u hram kako bi zapalili sveće i poneli kućama osveštane grančice badnjeg drveta.

“Slava Bogu na tome što vernici dolaze svakako i na blagoslovu što možemo i na ovaj način da obeležimo ovaj veliki hrišćanski praznik. Žao nam je zbog ove situacije, ali mi smo pokazali da smo odgovorni u situaciji u kojoj se nalazi ceo svet. Treba da vodimo brigu jedni o drugima što je i poruka ovog praznika. Svima onima koji možda imaju dilemu o tome što se Crkva prilagodila novonastalim okolnostima poručujem da mi moramo da pratimo sve što se zbiva u svetu jer Crkva i jeste deo sveta, ali opet kažem, ne trebamo da budemo sitničavi i da gledamo na neke detalje. Mi smo se potrudili da praznik obeležimo kako dolikuje Crkvi i našoj tradiciji”, rekao nam je paroh Dragan Serdar. Tradicija paljenja badnjaka je simbolično održana paljenjem jedne grane badnjeg drveta u prisustvu manjeg broja vernika.

Meštanima Borova nedostaje velika proslava uz paljenje badnjaka i vatromet, ali su se prilagodili novonastalim okolnostima. Zdravlje je, kažu, najvažnije.

“Nema ljudi, prazno je, ali mi smo došli da ispunimo svoju želju, da dođemo malo do crkve i zapalimo sveće”, “Proslavićemo uz posnu trpezu koja ide uz Badnjak, a pripremili smo sve i za Božić koji ćemo proslaviti kod kuće u krugu porodice”, rekli su nam meštani Borova.

Od svih božićnih želja, na prvom mestu su zdravlje i sreća.

“Sreće najviše, čovek može imati sve, ali ako nema sreće sve drugo je izgubljeno”, “Samo da nam ode ovaj virus, da ponovo možemo da se okupljamo, nastavimo druženje i život kakv je bio”, “Sve najlepše , puno sreće, a najviše zdravlja”, poruke su meštana Borova.

Božićnu poruku svojim parohijanima i svima koji slave rođenje Hristovo uputio je i borovski paroh Dragan Serdar.

” To je poruka mira i ljubavi i svih onih vrlina i vrednosti koje naša crkva propoveda, a koje nam je Hristos preneo. Rođenje Hristovo je početak spasenja koje je Bog omogućio ljudima. Neka ta reč bude i poruka da imamo ljubavi pre svega, ljubavi prema Bogu na prvom mestu, a iz te ljubavi izvire i sva druga ljubav, ljubav jednih prema drugima i da budemo pravi svedoci te ljubavi koju svedočimo i koju pokušavamo da sačuvamo i u teškim okolnostima”, poručio je otac Dragan.

U hramu Svetog Stefana, u ponoć počinje Božićno jutrenje, a Sveta liturgija na Božić u 9 časova.