18/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Tehničkoj školi Nikole Tesle u Vukovaru prave robote

4 min read

Tehnička škola “Nikole Tesle” iz Vukovara uz podršku Fondacije “Novo Sutra”provodi projekat “Robot” koji će učenicima omogućiti praćenje nastave na daljinu. Radi se o robotu na daljinsko upravljanje na koji se učenik od kuće putem interneta može spojiti sa svog laptopa ili računara.

– To je ustvari robotsko vozilo koje ima glavu s ugrađenim tabletom i omogućava audio i video komunikaciju između profesora i učenika. Osim toga učenik se tim robotom može kretati po učionici i školi i pratiti nastavu kao da je u razredu – pojašnjava profesor Boris Ivanković, voditelj kabineta elektronike u toj školi. Ideja o robotu nastala je nakon što je 2017.godine vukovarska Tehnička škola od Fondacije “Novo sutra” dobila sredstva u iznosu od 240 hiljada kuna za opremanje kabineta elektronike i robotike. Profesori i učenici su odlučili da tu opremu iskoriste za uvođenje novih tehnologija u nastavu.

– Pre dve godine smo u jednoj humorističkoj seriji videli sličnog, ali jednostavnijeg robota. Pomislili smo da bi to bilo korisno kada je neko od učenika zbog bolesti sprečen da dođe u školu. Prvo smo napravili software koji čini 90 odsto robota, zatim smo ga isprobali na malom robotskom vozilu, a onda krenuli u izradu velikog robota – priča profesor Ivanković.

Pandemija koronavirusa je sve usporila, a početkom novembra Tehnička škola Nikole Tesle doživela je veliki gubitak. Od posledica zaraze koronavirusom preminuo je profesor Zoran Konjević koji je zajedno s profesorom Ivankovićem učestvovao na izradi robota te u brojnim drugim projektima iz područja elektronike i EU projektima koje je škola provodila.

– Kolega Zoran bio je temelj svih projekata. On je bio oslonac, dobri duh naše škole. Kako bismo se odužili, odlučili smo da kabinet elektronike i robotike ubuduće nosi njegovo ime – kaže profesor Ivanković. U izradi robota koji je postao atrakcija škole učestvovali su i učenici, budući tehničari za računarstvo. Ovaj smer pohađa oko 150 učenika u nastavi na hrvatskom i srpskom jeziku.

– Mi smo dobili nova sredstva od Fondacije Novo sutra u iznosu od 123 hiljade kuna tako da ćemo nakon ovog prototipa u sledećih godinu dana napraviti još sedam robota. Pet robota ćemo podeliti institucijama ili školama na konkursu koji ćemo objaviti – najavljuje profesor i dodaje kako je pojavom pandemije koronavirusa ovaj projekat dobio na značaju.

– Ovakvi roboti bi, uz lagano usavršavanje, mogli postati sastavni deo školske nastave u budućnosti. Osim toga ovaj projekat ima za cilj usvajanje tehnoloških znanja i veština mladih s područja Vukovara i okoline koja će im olakšati ulazak u svet tehnologija 21.veka. Cilj nam je i da zainteresujemo veći broj osnovaca za upis u našu školu – zaključuje profesor Boris Ivanković.

D.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.