Ministarstvo poljoprivrede dalo je saglasnost na Odluku o odabiru najpovoljnije ponude na javnom konkursu za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području opštine Borovo, koju je usvojilo Opštinsko veće opštine Borovo na sednici 8. septembra, izvestio je na sinoćnjoj sednici ovog predstavničkog tela načelnik Zoran Baćanović.
 
Prema rečima načelnika Zorana Baćanovića, time su otklonjene sve nedoumice i sumnje u nezakonitosti, o kojima su pričali pojedini nezadovoljni poljoprivrednici, koji nisu prošli na ovom konkursu zbog neispunjavanja uslova.
 
– Ministarstvo je utvrdilo da je postupak proveden u skladu sa zakonom – rekao je načelnik Baćanović.
 
Opštinsko veće opštine Borovo sinoć je većinom glasova imenovalo tročlani Odbor za uvođenje u posed zakupaca poljoprivrednog zemljišta.
 
– Sledeće je davanje predloga ugovora na nadležno državno tužilaštvo, koje će utvrditi zakonitost teksta predloženog ugovora. Nakon dobijanja te saglasnosti, odnosno utvrđivanja zakonitosti predloga ugovora, biće pozvani svi oni koji su prema odluci Opštinskog veća odabrani kao najpovoljniji ponuđači, da u roku od 30 dana potpišu taj ugovor. Nakon toga će ova komisija uvesti sve te ljude, odnosno OPG-ove koji potpišu ugovore u posed. Na taj način smo završili proceduru za 34 proizvodno-tehnološke celine od ukupno 35 koliko je bilo u postupku. Jedna proizvodno-tehnološka celina, površine nešto manje od dva hektara, ostala je neraspoređena, tako da će za nju iduće godine biti ponovljen konkurs – pojasnio je načelnik Baćanović.

Odgovarajući na pitanje nezavisnog većnika Željka Lukića, načelnik Baćanović je rekao da Opština Borovo još nije potpisala Aneks ugovora sa Vupikom plus, koji u dugogodišnjoj koncesiji obrađuje 220 hektara državnog zemljišta u Borovu. U međuvremenu se opštinska Komisija, u kojoj je pored načelnika Baćanovića i predsednika Opštinskog veća Srđana Jeremića i direktor Poljoprivredne zadruge “Brestove međe” Branko Perišić, sastala sa direktorom Vupika plus Goranom Miličevićem. Teme razgovora bila su moguća nova zapošljavanja u toj firmi i povećanje cene zakupa.
 
Načelnik Baćanović je podsetio da danas u toj firmi radi 15-ak meštana Borova, a pre 10 godina bilo ih je više od 30.
 
– Rekli smo da je to okvirni broj radnih mesta, koji očekujemo u nekim pregovorima, u smislu eventualnog davanja te saglasnosti, odnosno potpisivanja Aneksa sporazumu i naravno cena zakupnine, koja je u ovom trenutku nekih 830 kuna, a na spomenutom konkursu dolazimo od cene od 1228 kuna, koliko su mahom ponudili naši poljoprivredni proizvođači za jedan hektar poljoprivrednog zemljišta u vlastništvu RH – naveo je Baćanović.
 
Konačnu odluku o potpisivanju Aneksa ugovora s Vupikom plus doneće Opštinsko veće opštine Borovo na sledećoj sednici, koja bi prema rečima predsednika Opštinskog veća Srđana Jeremića trebala biti održana sredinom ovog meseca.

Uz ostalo, načelnik Zoran Baćanović informisao je većnike o dodeli stipendija po objavljenom javnom konkursu.
 
Na javni konkurs za dodelu dve bespovratne stipendije raspisan 15. oktobra javile su se tri studentkinje. Formalno-pravne uslove ispunile su Tanja Nedić, studentkinja III. godine preddiplomskog studija Veleučilišta “Lavoslav Ružička” – stručnog studija fizioterapije i Nevena Jović, studentkinja II. godine diplomskog studija Medicinskog fakulteta u Osijeku, smer medicinska laboratorijska dijagnostika, kojima je odlukom načelnika Baćanovića dodeljena stipendija. Stipendija se dodeljuje u iznosu od 650 kuna mesečno od 1. oktobra ove godine. Opština Borovo stipendira ukupno pet studenata.