Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak nove epidemiološke mere, po kojima se zatvaraju kafići i restorani, uz omogućenu dostavu, zatvaraju se i teretane, a crkve, škole, trgovine i kulturno-zabavne ustanove mogu raditi, ali s posebnim ograničenjima, javlja Hina.

Mere će biti na snazi od subote, 28. novembra do ponedeljka, 21. decembra.

Zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja na kojima je više od 25 osoba, dok na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba.

Obavezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru, kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar. Obustavlja se održavanje svih svadbenih svečanosti.

Obustavlja se rad kasina, automat klubova i uplatnih mesta za klađenje, ali i održavanje sajmova i drugih oblika privrednih i turističkih događaja ili priredbi, gde se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

Radno vreme za pekare i trgovine hlebom i pekarskim proizvodima ograničeno je do 22 časa. Takođe, zabranjuje se prodaja  alkoholnih pića od 22 časa uveče do 6 časova ujutro.

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, osim hotela i kampova, koji mogu usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smeštaja, a restoranima i catering objektima dozvoljena je priprema i dostava hrane u skladu s epidemiološkim merama.

Obustavlja se rad teretana, fitness centara te sportskih i rekreacionih centara, kao i održavanje svih amaterskih kulturno-umetničkih izvođenja, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava i grupa, uključujući i horove, dečje i plesne radionice.

Škole stranih jezika mogu raditi samo onlajn, kao i auto-škole u delu teorijske nastave. Službe u crkvama vernici će moći da prate na radiju i televiziji, a u crkvi će smeti da bude najviše 25 vernika.

Protivepidemijske mere ne odnose se na profesionalna umetnička izvođenja i programe koji ne uključuju izvođenje složenih muzičko-scenskih dela s orkestrima i horovima, bioskopske projekcije te izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Zabranjuje se dolazak na posao radnicima s povišenom temperaturom, a poslodavci trebaju uvesti klizno radno vreme, rad u grupama ili od kuće, ako je to moguće. Obaveza stanara, upravnika zgrada i poslodavaca je dezinfekcija i provetravanje zajedničkih prostorija. U javnom prevozu dopuštena je popunjenost do 40 odsto.

Mere će biti na snazi od 28. novembra do 21. decembra, a ako ne budu dale rezultate biće produžene.