Isplata predujma za proizvodnu 2020. godinu počinje u drugoj polovini novembra, izvestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Za isplatu predujma poljoprivrednicima je osiguran iznos od 1,5 milijarde kuna, što je 200 miliona kuna više nego prošle godine. Kao i prethodne tri godine, potporu će primiti više od 100.000 poljoprivrednih gazdinstva, koji su podneli Jedinstveni zahtev za potporu u 2020. godini i koji su prošli kontrole Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 


Sredstva se isplaćuju za potporu po površini, odnosno za osnovno, zeleno, preraspodeljeno plaćanje, mlade poljoprivrednike te proizvodno vezane potpore za povrće, voće, šećernu repu i krmno proteinske useve. Administrativna kontrola i kontrola na terenu provere svih kriterijuma za ostvarivanje potpore su u završnoj fazi te je u toku priprema odobravanja i isplate avansa. Novac za ovu isplatu se refundira iz Evropskog fonda za jamstva u poljoprivredi, a u predujmu će se isplatiti maksimalno 70% EU dela sredstava namenjenih za proizvodnu 2020. godinu. 

Iz Ministarstva poljoprivrede podsećaju da su uz isplatu avansa, uvećanog za 200 miliona kuna, koji će poljoprivrednicima omogućiti planiranje proizvodnje, otvorena i dva konkursa vredna 360 miliona kuna tzv. Mera 21, putem kojih će se pomoći najpogođenijima COVID-19 krizom.