Danas su na snagu stupile nove mere u borbi protiv koronavirusa.

Za vreme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, uvodi se nužna mera obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski. 

Među ostalima, maske su dužni da nose kupci u prodavnicama, putnici u javnom saobraćaju, gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sede za svojim stolovima, konzumiraju hranu, piće ili napitke, vernici prilikom verskih obreda i okupljanja u zatvorenom prostoru, gledaoci na sportskim takmičenjima koja se održavaju u zatvorenim prostoru, odnosno posetioci svih društvenih i javnih okupljanja u zatvorenom prostoru.

Ova odluka ne odnosi se na rad u osnovnim i srednjim školama, visokim učilištima te ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja.

Odlukom o ograničavanju društvenih okupljanja, uvodi se nužna epidemiološka mera ograničavanja društvenih okupljanja u zatvorenom i na otvorenom, na koja je pozvano ili se očekuje dolazak više od 50 osoba.

Nužna epidemiološka mera ne odnosi se na: profesionalna umetnička izvođenja i programe, bioskopske projekcije, sportska takmičenja, svadbe, sahrane, verske obrede i izložbe u muzejima, galerijama i ostalim izložbenim prostorima.

Organizatori ostalih društvenih okupljanja obavezni su, najkasnije 5 dana pre planiranog okupljanja, putem elektronske pošte županijskog centra 112 zatražiti saglasnost za održavanje okupljanja od nadležnog županijskog štaba civilne zaštite.

Nadležni štab dužan je, u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom i procenom nadležne epidemiološke službe, odgovoriti na podneseni zahtev u roku od 48 sati od zaprimanja zahteva za saglasnost.

Društvena okupljanja za koja se odbije tražena saglasnost ili društvena okupljanja za koja je na osnovu ove Odluke trebala biti zatražena saglasnost, a nije zatražena, neće se moći  održati.

Na predlog županijskog Štaba civilne zaštite ograničavanje društvenih okupljanja za područje pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave može se urediti na drugačiji način od propisanog ovom Odlukom.