Proteklog vikenda, 10. i 11. oktobra, u organizaciji Pčelarskog udruženja “Cornacum” i Udruženja pčelara “Vukovar 91” održani su “Drugi Dani meda”. Završni događaj dvodnevne manifestacije bila je dodela nagrada u okviru 12. Organoleptičkog ocenjivanja meda, koja je upriličena juče u restoranu “Mornar”, uz prisustvo brojnih pčelara.

Najbolje ocenjen med bio je med od bagrema Marije Štalmajer iz Vukovara.

– Pčelarstvom se bavimo već 13 godina. Godinama šaljemo naše medove na ovo ocenjivanje i uvek dobijamo zlatne medalje. Ovo je prilika da se čovek pokaže, da vidi svoje mesto među drugim pčelarima i naravno da kupci vide da je med koji kupuju pravi, domaći, kvalitetan i proveren”, rekla je ova pčelarka.

Ukupni pobednik je Ivan Knežević iz Šiškovaca koji je na ocenjivanje poslao čak 15 vrsta meda.

– Ovo nam puno znači. Godina je zbog nepovoljnih vremenskih uslova bila slabija pa smo dobili i manje količine meda, ali smo poslali sve vrste koje smo imali. Od prvog ocenjivanja mi smo ovde prisutni – kaže Knežević koji svojih više od 500 košnica seli po celoj Hrvatskoj, a godišnje proizvede između 15 i 20 tona meda.

Ove godine na ocenjivanje je pristiglo preko 200 uzorka iz cele Hrvatske te Srbije i Bosne i Hercegovine, od kojih je preko polovine dobilo zlatnu medalju.

– Ponosni smo na broj pristiglih uzoraka i slobodno možemo reći da je ovo ocenjivanje preraslo u međunarodno. Veliki broj medova govori da ljudi imaju poverenja u naš rad i objektivnost ocenjivača- rekao nam je predsednik Udruženja pčelara “Cornacum” Borislav Grbić.

“Dani meda” svečano su otvoreni u subotu u Zadruzi Vrhunsko vukovarsko gde su posetioci mogli degustirati i ocenjivati med, po prvi put probati koktele od meda, a predstavljena je i nacionalna staklenka za med. Održan je i okrugli sto na temu apiterapije i apiterapijskog turizma te radionica izrade kozmetike od pčelinjih proizvoda.

– Izuzetno smo zadovoljni interesom pčelara, bez obzira na poteškoće sa korona-krizom. Moram reći da je bio jako veliki odaziv na Okruglom stolu o apiterapiji, što je priprema za kurs koji nameravamo da organizujemo u januaru 2021. kako bismo ih osposobili za apiterapiju i apiterapijski turizam – rekao je predsednik Udruženja pčelara “Vukovar 91” Ivan Dumendžić.

S.V.