U Arhivu Vojvodine u Novom Sadu u utorak, 6. oktobra potpisan je Sporazum o saradnji između ove institucije i Zajedničkog veća opština.

Sporazum su potpisali direktor Arhiva Nebojša Kuzmanović i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

– Potpisivanjem ovog sporazuma uspostavljeni su temelji za sveobuhvatnu saradnju, međusobno povezivanje, razmenu informacija i rad na projektima od zajedničkog interesa – izjavio je nakon potpisivanja predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

Direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović naglasio je da će prvi korak u saradnji nakon potpisivanja sporazuma biti razmena informacija o stradanjima antifašističkih boraca i civila u Drugom svetskom ratu na području zapadnog Srema te stanju postojećih spomenika iz NOB-a na ovom području. To će, kako je rekao, poslužiti Arhivu Vojvodine u izdavanju knjige o stradanjima antifašista – Srba, Jevreja, Roma i drugih protivnika ustaškog režima.

Sastanku i potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i direktor Srpskog kulturnog centra Vukovar Srđan Sekulić koji je upoznao prisutne s radom ove kulturne institucije čiji je osnivač ZVO.

Izvestio je o aktivnostima na projektu digitalizacije arhivske građe, važne za pripadnike srpske zajednice na istoku Hrvatske uz podršku Arhiva Vojvodine, kao i na radu na ranije započetom prikupljanju podataka o stradanju Srba na području Vukovarsko-sremske županije u periodu od 1941. do 1945. godine. Ti podaci će biti prosleđeni Arhivu Vojvodine, kako bi postali deo njihove knjige o stradanjima u vreme tzv. NDH na području celog tadašnjeg Srema, a koja će se najvećim delom bazirati na pronađenim nemačkim dokumentima iz tog perioda, koji svedoče o tragičnim događajima u vreme Drugog svetskog rata, navode iz Zajedničkog veća opština.