Na Veleučilištu “Lavoslav Ružička” u Vukovaru u petak je održano uvodno predavanje za novu generaciju studenata. Nakon dobrodošlice, održan je sastanak brucoša s mentorima, na kojem su dobili informacije i uputstva vezano za održavanje nastave u novoj akademskoj godini te za epidemiološke mere koje su na snazi s ciljem prevencije širenja koronavirusa.
 
Veleučilište je upisalo 277 novih studenata, a i ove godine najveći interes bio je za studij fizioterapije.
 
– Upisao sam studij fizioterapije iz razloga što me to zanima i zbog blizine Veleučilišta. Očekujem sve najbolje. Planiram u Vukovaru završiti tri godine i onda po mogućnosti nastaviti školovanje u inostranstvu gde su bolje prilike – rekao nam je Luka Bosić iz Borova.
 
Studij fizioterapije upisala je i Jovana Perić iz Borova.
 
– Za studij fizioterapije odlučila sam se jer me to jedino zainteresovalo, a Veleučilište u Vukovaru je najbliže mestu gde stanujem. Planiram ovde završiti tri godine, a onda otići u inostranstvo – priča Jovana.

Dobrodošlicu novoj generaciji studenata poželeo je dekan Željko Sudarić.
 
– Na naša tri stručna studija, studij fizioterapije, trgovine i Upravni studij, upisali smo ukupno 277 novih studenata, s tim da još imamo natječaj za diplomski studij koji ćemo pokrenuti u oktobru, nakon što pojedini diplomiraju – kaže Sudarić.
 
Pored najatraktivnijeg studija fizioterapije, beleži se i veći interes studenata za ostale studijske programe, napominje dekan Velučilišta.
 
– To je rezultat rada i ove uprave, Grada Vukovara, Županije i resornog Ministarstva jer smo poslednje dve godine u visoko obrazovanje u gradu Vukovaru uložili 100 miliona kuna, od studentskog doma preko projekata za unapređenje i razvoj stručne prakse pa do početka izgradnje, odnosno prenamene Radničkog doma u Borovu naselju u buduće Veleučilište – ističe naš sagovornik.
 
I ove akademske godine na Veleučilištu u Vukovaru studiraće između 950 i 1000 studenata.
 
– Koliko će ukupno biti studenata ove akademske godine znaće se nakon upisa za specijalistički studij preventivne fizioterapije – dodaje dekan Sudarić.
 
Nastava u novoj akademskoj godini za studente preddiplomskih stručnih studija prve godine počela je 1. oktobra. Za studente viših godina nastava počinje 5. oktobra, a za studente diplomskog studija 19. oktobra. Nastava je organizovana u prostorijama Veleučilišta, uz poštivanje epidemioloških mera, socijalnu distancu i pojačanu dezinfekciju prostora. Svi nastavnici i studenti obavezni su nositi maske, u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 
D.Z.