Javnozdravstvenom akcijom ispred gradske uprave u Vukovaru Liga protiv raka Vukovar i Klub žena lečenih na dojci obeležili su danas Dan ružičaste vrpce. Reč je o akciji koja se već tradicionalno održava prve subote u oktobru, a ovo je 21. javnozdravstvena akcija u Hrvatskoj, rekao nam je hirurški onkolog i predsednik Lige protiv raka Vukovar Mario Begović.
 
– Smisao ove akcije je da se pobudi svest o važnosti prevencije tumora dojke, koji je vodeći uzrok oboljenja i smrtnosti kod žena. S obzirom da ne znamo tačan uzrok nastanka tumora dojke, ne možemo govoriti o primarnoj prevenciji, ali ova sekundarna prevencija, čiji je cilj rano otkrivanje bolesti s posledično dužim preživljavanjem i izlečenjem je jako važna i na njoj se treba poraditi. Najvažnije je zapamtiti da samopregled dojki, ultrazvuk koji se obavlja jednom godišnje i mamografija svake dve godine donose dobre rezultate, povećavaju rano otkrivanje tumora dojke dok su oni još mali i izlečenje, gotovo u potpunosti – rekao je u izjavi za Radio Borovo dr. Begović.
 
U Hrvatskoj godišnje oboleva 2300-2400 žena, a umre 800-900.
 
– Ovo naše područje, prema zadnjem popisu, imalo je 60 do 70 novootkrivenih tumora dojke godišnje. Kako je došlo do iseljavanja manji je i broj žena. Važno je reći i da u 20% svih obolelih spadaju žene do 40 godina, pa bi trebalo obratiti pažnju na rano otkrivanje bolesti kod žena ove dobne grupe, jer one nisu obuhvaćene Nacionalnim programom mamografije, koja kreće tek od 50. godine – upozorava dr. Begović.
Žene koje sumnjaju na tumor dojke mogu doći na pregled svake srede od 10 časova u onkološku ambulantu u Dom zdravlja Vukovar, bez naručivanja. Potrebna je samo uputnica porodičnog lekara.
 
Podrška obolelim ženama je i Klub žena lečenih na dojci, koji deluje pri Ligi protiv raka Vukovar od 2014. godine.
 
– U Klubu se žene sastaju jednom mesečno i imaju različite aktivnosti i vežbe s fizioterapeutom. Često organizujemo i predavanja za njih, psihologa ili duhovnika, gde one iza toga najčešće uspostavljaju kontakt s našim psihologom i onda održavaju samostalne sastanke, ako imaju neke određene poteškoće i probleme. S obzirom na epidemiju koronavirusa aktivnosti u Klubu je manje, ali smo i dalje tu za njih, ako im je potrebna psihološka pomoć ili daljnji pregled, svi smo povezani, tako da to puno brže i lakše ide – priča predsednica Kluba žena lečenih na dojci Ahnetka Stjepanović.
 
Članica Kluba je i Janja Mihaljević iz Vukovara.
 
– Operaciju sam imala 2001. godine. Bolest je bila zloćudna tako da sam prošla kemoterapiju i zračenje i evo nakon 19 godina sve je u redu, idem redovno na kontrole, uključena sam u Klub i pomažem koliko mogu. Uglavnom obavljam sve poslove, živim normalno i preporučila bih svim ženama, bez obzira na dob, da idu na kontrole i vode brigu o svom zdravlju – kaže Janja.
 
Nakon akcije u Vukovaru,  Liga protiv raka Vukovar i Klub žena lečenih na dojci održali su javnozdravstvenu akciju i u Iloku. Podršku akciji dali su i predstavnici gradskih vlasti Vukovara i Iloka te Vukovarsko-sremske županije.

Dan ružičaste vrpce obeležilo je danas i udruženje Hrvatska žena Vukovar, podelom ružičastih vrpci i informativnih brošura na štandu u centru Vukovara. 

D.Z.