Povodom Međunarodnog dana starijih osoba kji se obeležava 1.oktobra, Udruženje žena Vukovar organizovalo je pre podne u Borovu naselju akciju besplatnog merenja šećera u krvi i pritiska kojoj su se odazvali brojni građani starije životne dobi. Na koji način vode brigu o svom zdravlju pitali smo Zlatu i Draginju.

– Brinem onoliko koliko mogu. Odem kod doktorice, trošim lekove i čuvam se od prehlade. O hrani vodim računa koliko god mogu – kaže Zlata, a Draginja dodaje da još uvek može sama otići do doktora po lekove te da niko ne mora da je služi.

Akcija je organizovana u sklopu trogodišnjeg projekta “Uključivanjem do bolje integracije” kojeg finansira Ministarstvo rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike, a koji Udruženje žena Vukovar provodi u partnerstvu sa opštinama Stari Jankovci i Trpinja i Centrom za socijalnu skrb Vukovar.

– U sklopu ovog programa imamo aktivnosti koje su namenjene starijim osobama i uvek obeležavamo Međunarodni dan starijih osoba kako bismo podigli svest javnosti za brigu o starijim osobama, kako bismo i njima pokazali da nisu isključeni i zaboravljeni. Kroz dosadašnje projekte smo zaključili da oni vole biti informisani, iskazuju veliku brigu za svoje zdravlje i želju za uključivanjem u aktivnosti – ističe asistentkinja na projektu Jelena Janković.

Udruženje žena Vukovar svake srede u svojim prostorijama organizuje besplatno merenje šećera u krvi i pritiska, kaže Nada Bačvan voditeljka Kluba osoba treće dobi koji deluje pri ovom udruženju i okuplja 93 korisnika. Zbog epidemioloških mera u ovogodišnje obeležavanje Međunarodnog dana starijih osoba nije se uključio Dečji vrtić Vukovar 1 čiji su polaznici ranijih godina prisustvovali ovoj akciji te na taj način izražavali međugeneracijsku solidarnost.