U Osijeku je 23. septembra održana završna konferencija projekta “D.O.N.A.U. – Dalj Osijek, Našice aktivacijom do uspeha”, čiji je nosilac Centar za preduzetništvo Osijek, a partneri na projektu Preduzetničko-razvojni centar opštine Erdut lokalna razvojna agencija d.o.o. Dalj, Centar za lokalne inicijative i preduzetništvo Našice i Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Osijek. Projekat se provodi 18 meseci, započeo je 26. marta 2019. godine, a završava 26. septembra ove godine.

“Projektom D.O.N.A.U. osigurana je implementacija Strategije razvoja ljudskih potencijala Osječko-

baranjske županije kroz rad s dugotrajno nezaposlenim osobama i njihovim usmeravanjem u održivu poljoprivredu zasnovanu na inovativnom pristupu i proizvodnji na malim parcelama. Aktivnostima motivisanja, edukacije i praćenja u pokretanju poslovanja kroz rad Info tačke, ranjivim grupama pružale su se prilagođene usluge osnaživanja i osposobljavanja s ciljem zapošljavanja. U projekat su bili uključeni i učenici srednjih škola poljoprivrednog smera koji su se upoznali s preduzetništvom i potaknuti su na pokretanje posla nakon završenog obrazovanja”, kaže Gordana Čer Krnjaić iz Preduzetničko-razvojnog centra opštine Erdut.

U sklopu projekta provedene su brojne aktivnosti, od toga tri intervencije na tržištu rada.

Intervencija na tržištu rada – Motivisanje i osnaživanje ciljne grupe. Pre svakog ciklusa edukacija za nezaposlene provedene su aktivnosti motivacije i osnaživanja ciljne grupe. Inovativan pristup intervencije vezan je za angažman psihologa koji je s ciljnom grupom. Na taj način osigurano je ne samo osnaživanje nego i osveštavanje svakog polaznika o sopstvenim vrednostima, potencijalu i mogućnostima.

Intervencija na tržištu rada – Prilagođeni programi osposobljavanja korisnika. Provedene su edukacije za nezaposlene o pokretanju poslovanja, o operativnom funkcionisanju OPG-

ova i ekološkoj poljoprivredi ; te edukacija o preduzetništvu za učenike srednjih škola poljoprivrednog smera. Prilagođeni programi osposobljavanja korisnika provedeni su na tri lokacije i to: Osijek, Dalj, Našice. Edukacije su bile namenjene proveri preduzetničkih veština i sposobnosti, testiranju i razradi poslovnih ideja, upoznavanju s pravnim oblicima poslovanja preduzeća, obrta, porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i njihovim specifičnostima s finansijskim obavezama i praćenjem poslovanja, marketingom za preduzetnike početnike te izradom poslovnog plana koji se predaje prilikom prijave na Potpore za samozapošljavanje. Korist od edukacija su mnogostruke. Iskazuju se u odgovorima na pitanja koja su veoma bitna za preduzetnike – o čemu sve treba voditi računa u potrazi za svojom poslovnom prilikom, o vrstama preduzetničkog poslovanja, o obeležjima i smernicama preduzetništva, o rizicima preduzetništva, o kreativnosti kao temelju preduzetništva, te o praćenju konkurencije.

“Učešćem na edukacijama korisnici su dobili znanja i veštine koje će im pomoći u integraciji na tržište rada, te se upoznali s radom preduzetničkih potpornih institucija i udruženja koja su uvek dostupna i spremna da pruže pomoć”, kaže Čer Krnjaić.

Treća intervencija na tržištu rada je osnivanje info tačaka za nezaposlene na lokacijama u Dalju, Osijeku i Našicama, a sve s ciljem pomoći nezaposlenima prilikom pokretanja preduzetničkih poduhvata i za pomoć učenicima u razvoju poslovnih planova. Nezaposlene osobe su putem info tačke dobijale sve vrste informacija vezane uz preduzetništvo kao što su informacije o raznim programima i potporama.

Održane su i četiri studijske posete na kojima su predstavljeni lokalni primeri najbolje prakse, za koje su na području opštine Erdut  izabrani Seljačko gazdinstvo Petrijevčanin – “Susi’s cakes” u Aljmašu i OPG “Stari dud” u Erdutu. U Baranji su odabrani OPG Kolar i Radionica keramike Asztalos u Suzi, te Seosko gazdinstvo Ivica i Marica u Karancu.

“Prilika je to bila videti i osetiti drugi prostor, upoznati preduzetnike u njihovom okruženji, te čuti njihove poslovne priče. Posebno korisnim smatramo činjenicu da su preduzetnici sadašnji i budući tokom ove aktivnosti saznali sve o izazovima u radu preduzetnika koje smo posetili”, ističe Čer- Krnjaić.

Završna konferencija projekta održana je 23. septembra u dvorani Preduzetničkog inkubatora BIOS u Osijeku, a na njoj su predstavljene aktivnosti i ostvareni rezultati provedenog projekta. Završna konferencija bila je prilika za nova umrežavanja preduzetnika, nezaposlenih, učenika i nastavnika srednjih poljoprivrednih škola kao i potpornih institucija i udruženja.

“Tokom provođenja projekta i zaposlenici Preduzetničkog centra Erdut unapredili su svoje znanje i iskustvo u radu s korisnicima. Osnivanjem info tačke za (samo)zapošljavanje ostvarena je modernizacija i unapređena je komunikacija s korisnicima, stekli su se novi kontakti, došlo je do razvoja novih ideja”, zaključila je Čer- Krnjaić.

Ukupna vrednost projekta je 839.848,29 kuna, od čega su sredstva Evropske unije 85 odsto ili 713.871,05 kuna, a sredstva Republike Hrvatske 15 odsto, odnosno 125.977,24 kuna.