Opštinsko veće opštine Borovo usvojilo je većinom glasova Odluku o dodeli u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području opštine Borovo. Na odluku ovog predstavničkog tela saglasnost mora dati Vukovarsko-sremska županija i Ministarstvo poljoprivrede u zakonskom roku od 30 dana, pojasnio je načelnik Zoran Baćanović.

– Ukoliko dobijemo potrebnu saglasnost nastavićemo proceduru i postupak, pozivaćemo ljude da zaključujemo ugovore s odabranim ponuđačima i te ugovore dostaviti, ponovo radi provere zakonitosti, u Državno tužilaštvo RH, da bi nakon toga mogli uvoditi ljude u posed. Naša namera i plan je da to napravimo još ove jeseni, da svi oni koji su dobili poljoprivredno zemljište uđu u posed, obrađuju to zemljište i pridržavaju se Gospodarskog programa koji su priložili kao sastavni deo dokumentacije za ovaj konkurs, u narednih 25 godina zakupa ili tokom pet godina, koliko traje zakup za PTC-ove koji idu u povrat – rekao je u izjavi za Radio Borovo načelnik Zoran Baćanović.

Na konkurs se javilo 47 poljoprivrednika, a državno poljoprivredno zemljište u zakup je, prema ovoj odluci, dobilo njih 34-ero. Jedna od ukupno 35 proizvodno-tehnoloških celina (PTC), broj 34, površine nešto manje od 2 hektara, ostala je neraspoređena, tako da će za taj PTC biti ponovljen konkurs.

– Paradoks je da imamo poljoprivrednike koji nisu prošli na konkursu, nisu dobili poljoprivredno zemljište, a jedna proizvodno-tehnološka celina je ostala neraspoređena iz razloga što se ti poljoprivrednici, odnosno OPG-ovi, nisu prijavili na veći broj proizvodno-tehnoloških celina. Tako bi imali veću šansu da dobiju zemljište u zakup. Konkurs za tu neraspoređenu proizvodno-tehnološku celinu će biti ponovljen u skorije vreme, tako da će svi oni koji nisu prošli na ovom konkursu imati priliku konkurisati – pojasnio je Baćanović.

U izjavi za Radio Borovo osvrnuo se i na nezadovoljstvo dela poljoprivrednika ovim postupkom. Rekao je da je postupak proveden prema zakonu i da nije bilo pogodovanja.

– Odgovorno tvrdim da nema nikakvih nezakonitosti. Pozivam sve one koji misle suprotno da se obrate svim državnim telima i pokrenu sve moguće procedure. Sve koji žele da utvrde zakonitost ovog i svih drugih postupaka u Opštini Borovo pozivam da dođu i to provere. Nemamo šta kriti – poručio je Baćanović.

Da je Opština Borovo napravila dobar posao smatra i član opštinske Komisije za dodelu u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, diplomirani geodeta Davorin Kosanović.

– Mislim da je opština Borovo odradila dosta dobar posao što se tiče same pripreme, jer skoro svi su doneli obaveznu dokumentaciju, kao i svu potrebnu dokumentaciju iz koje su vidljivi kriterijumi po kojima se ostvaruje prednost. Što se tiče samog rada Komisije, to je velika količina informacija i podataka, zbog čega je i potrajalo. Za sve nejasnoće koje smo imali obratili smo se Ministarstvu poljoprivrede, koje je odgovorilo na sve naše upite. Što se tiče samog rada, rađeno je po Pravilniku za provođenje zakupa o poljoprivrednom zemljištu i po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu. U našoj odluci svaki članak je objašnjen, za svaki PTC je objašnjeno po kojem kriterijumu i po kojem članku je neko ostvario prednost. Smatram da je sve odrađeno kako treba. Žao mi je što svi poljoprivrednici nisu dobili zemlju, voleo bih da opština Borovo ima 300-400 hektara, da može zemlju podeliti svima, ali takva je situacija, mali je atar i malo površina za dodelu. Mislim da je dobro što je površina PTC-a 5 hektara, jer veći broj ljudi ima mogućnost da dobije zemlju i živi od te zemlje – kaže Kosanović.

Odluka o davanju u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području opštine Borovo usvojena je većinom glasova. Suzdržan je bio većnik Branko Perišić, a protiv donošenja odluke glasao je većnik Zoran Kojić.

– S obzirom na oprečna mišljenja i nezadovoljstvo među našim stanovnicima bio sam protiv donošenja ove odluke. Verovatno treba da se nešto propita. Neću reći da je neko u pravu ili da nije u pravu, ali dok postoji nezadovoljstvo naravno da o tome treba razgovarati – smatra Kojić.

Odluka o izboru najpovoljnije ponude na javnom konkursu za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Opštine Borovo objavljena je danas i na internet stranici Opštine Borovo https://opcina-borovo.hr/2020/09/09/odluka-o-izboru-najpovoljnije-ponude-na-javnom-natjecaju-za-zakup-poljoprivrednog-zemljista-u-vlasnistvu-republike-hrvatske-na-podrucju-opcine-borovo/.

D.Z.