Osnovnu školu Borovo, u kojoj se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelu A, prvog dana nove školske godine posetili su predstavnici Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine i Zajedničkog veća opština. Prethodno su posetili Osnovnu školu “Dragutina Tadijanovića” u Vukovaru i Osnovne škole Trpinja i Bobota, kako bi prisustvovali već tradicionalnim dočecima đaka prvaka u nastavi na srpskom jeziku i pismu, za koje je besplatne školske torbe i radne sveske i ove godine obezbedila Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine.

– Već treću godinu zaredom Pokrajinska Vlada obezbeđuje sredstva za nabavku udžbenika, radnih sveski kao i školskih torbi za đake prvake, koji pohađaju nastavu po modelu A. Ovom prilikom je izdvojeno gotovo 4 miliona dinara za nabavku tih sredstava – rekao je u izjavi za Radio Borovo Nebojša Vojnović, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vlade AP Vojvodine.

Donacija je realizovana posredstvom Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine, čiji je direktor Duško Ćutilo.

– Na taj način želimo da pružimo podršku srpskoj zajednici koja živi na ovim prostorima, kako bi kroz jezik i pismo očuvali svoj identitet. I u narednom periodu nastavićemo sa ovakvim akcijama i biti podrška, kako ovdašnjoj srpskoj zajednici, tako i Zajedničkom veću opština s kojim imamo jako dobru saradnju – ističe Ćutilo.

Ispred Zajedničkog veća opština Osnovnu školu Borovo posetili su predsednica Odbora za obrazovanje Milica Stojanović i predsednik ove institucije Srđan Jeremić, koji je takođe najavio nastavak ove akcije na inicijativu ZVO.

– Finansiraćemo i besplatne ekskurzije i kampove za našu decu u matičnoj državi. Želimo da pokažemo da je manjinsko obrazovanje po modelu A najbolji izbor za roditelje i učenike – poručio je Jeremić.

Za 226 osnovaca iz Borova juče je bio prvi dan škole u školskoj 2020./2021. godini. U školske klupe prvi put ove jeseni selo je 20 đaka prvaka, za koje je upriličen svečani doček uz podelu besplatnih udžbenika i školskih torbi.

I ove godine oformljena su dva odeljenja prvih razreda, a njihovi učitelji u naredne četiri godine biće Srđan Vasiljević i Ljubica Mađarević.

– Nova generacija, novi izazovi …. Meni je ovo poslednja generacija. Drago mi je da imamo dva odeljenja prvih razreda i ovako pametnu, dobru i lepu decu. Nadam se da ćemo u uslovima epidemije koronavirusa uspeti da i dalje održavamo nastavu u školi. Ova deca su išla u vrtić i dobro su pripremljena za školu. Nije bilo problema ni do sada, s prethodnim generacijama, pa verujem da neće biti ni ubuduće – rekla nam je učiteljica Ljubica.

U Osnovnoj školi Borovo sve je organizovano za početak nastave uz pridržavanje svih epidemioloških mera, kaže direktor škole Tihomir Jakovljević.

– Spremni smo za početak nastave, koju organizujemo prema upustvima Ministarstva obrazovanja. Važno je da je nastava počela po modelu A tj. da su svi učenici došli u školu. S današnjim danom imamo 226 učenika, a jedna učenica nam je danas došla iz Osijeka, tako da je to lepa vest za prvi dan škole. Većina udžbenika i radnih sveski je podeljena učenicima već danas, a učenicima prvih razreda uručene su besplatne školske torbe i radne sveske, zahvaljujući Vladi AP Vojvodine i Zajedničkom veću opština. Opština Borovo odvojila je i ove godine po 500 kuna za svakog učenika prvog razreda. Zahvaljujem se svima koji su prepoznali i ostvarili ovako lepe ideje – rekao je Jakovljević, koji je učenicima i nastavnicima poželeo srećan i uspešan početak nove školske godine.

Nastava u OŠ Borovo organizovana je u dve smene, koje se rotiraju svake nedelje. Učenici drugih, četvrtih, šestih i osmih razreda ove nedelje idu u prvu, a učenici prvih, trećih, petih i sedmih razreda u drugu smenu.

D.Z.