U Borovu je proteklog vikenda, od 4. do 6. septembra, održan 29. saziv Međunarodne likovne kolonije, u organizaciji Likovne sekcije Kulturno-umetičkog društva “Branislav Nušić” iz Borova. Pored umetnika s našeg područja, na koloniji je onlajn učestvovalo i sedmero slikara iz Srbije, kaže predsednik društva Rado Bosić.

. U ovim uslovima epidemije koronavirusa uspeli smo organizovati 29. saziv Međunarodne likone kolonije u Borovu uz učešće 22 umetnika koji su napravili 44 rada, 43 ulja na platnu i jednu bistu. Pored umetnika iz Borova, Vukovara, Darde i Osijeka, na koloniji je onlajn učestvovalo i sedmero umetnika iz Srbije, koji će radove dostaviti naknadno – rekao nam je predsednik društva Rado Bosić.

Na koloniji je prvi put ove godine učestvovala Srđana Maksimović iz Borova, koja je na Akademiji za umetnost i kulturu u Osijeku završila treću godinu.

– Naslikala sam dva ulja na platnu s motivima mačke i planina. Kolonija je opravdala moja očekivanja. Sve je bilo odlično. Lepo smo se družili. I drugi umetnici su uradili jako dobre radove. S obzirom da smo različiti, možemo razmeniti iskustva i učiti jedni od drugih – kaže Srđana koja nam je obećala da će na koloniji učestvovati i iduće godine.

Jedini skulptor među slikarima Mićun Nenezić uradio je bistu Save Šumanovića. U izjavi za Radio Borovo pozdravio je učešće mladih umetnika na ovogodišnjoj koloniji, talentovanih učenika OŠ Borovo te osječke Škole primenjene umetnosti i dizajna i Akademije za umetnost i kulturu u Osijeku. Najmlađoj učesnici je tek 11 godina.

– Učešće mladih umetnika, koji su ovoj koloniji dali svoj pečat novim, modernističkim pristupom obezbeđuje kontinuitet likovnog stvaralaštva u Borovu i kvalitet rada likovne sekcije borovskog KUD-a i ove kolonije – kaže Nenezić, koji je učesnik svih 29 kolonija u Borovu i član Likovne sekcije “Sava Šumanović” Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova.

Na ovogodišnjoj koloniji učestvovali su Minja Mitrović, Maja Kolundžija, Ljubica Mirosavljević, Milan Knežević, Mićun Nenezić, Milica Jeremić, Slobodan Jovičić, Srđana Maksimović, Svetozar Prpoš i Milica Kovačević iz Borova, Jelena Lazić i Luka Gostović iz Vukovara, Ranka Mirković i Goran Zlatarić iz Osijeka, Rada Marković iz Darde te sedmero umetnika iz Srbije: Borislav i Žarko Đukić iz Pivnica, Stipan Kovač i Milorad Rađenović iz Sombora, Vera Nedin iz Novog Miloševa, Nenad Stojkov iz Beograda i Jelena Badnjevac-Ristić iz Pančeva.

Izložba radova s ovogodišnje likovne kolonije u Borovu biće otvorena u novembru.

D.Z.