18/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Borovo: Počela 29. Međunarodna likovna kolonija

3 min read

U Galeriji Osnovne škole Borovo danas je otvoren 29. saziv Međunarodne likovne kolonije, u organizaciji Likovne sekcije Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova.

Ove godine kolonija se održava u specifičnim uslovima epidemije koronavirusa i stožeg režima na granicama, zbog čega je izostao dolazak dugogodišnjih učesnika iz Srbije, ali će deo njih učestvovati onlajn.

Svoj doprinos ovogodišnjoj koloniji daće dvadesetdvoje (22) likovnih umetnika, među kojima su i mladi, a reč je o talentovanim učenicima Osnovne škole Borovo i osječke Škole primenjene umetnosti i dizajna te studentima Akademije za umetnost i kulturu u Osijeku.

– Studiram na Akademiji u Osijeku, gde sam završila treću godinu i upisujem diplomski. Prvi put učestvujem na ovoj koloniji. Nadam se da će nam biti lepo, da ćemo napraviti dobre radove i upoznati nove ljude – rekla nam je Srđana Maksimović iz Borova.

Na koloniji u Borovu prvi put učestvuje i Goran Zlatarić iz Osijeka, član osječkog Likovnog udruženja “Likar” i likovne sekcije Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Darda.

– Doneo sam dva rada, pejzaža, a na koloniji ću slikati zaprežna kola u snegu, što me podseća na detinjstvo. Slikarstvo je moja velika ljubav i opsesija, psihički analgetik, jedan poseban svet u kojem je čovek slobodan – priča ovaj umetnik.

Pored likovnjaka iz Borova, Vukovara, Osijeka i Darde, na koloniji će onlajn učestvovati i umetnici iz Srbije: Borislav i Žarko Đukić iz Pivnica, Stipan Kovač i Milorad Rađenović iz Sombora, Vera Nedin iz Novog Miloševa, Jelena Badnjevac – Ristić iz Pančeva i Nenad Stojkov iz Beograda, a radove će dostaviti naknadno – kaže predsednik društva Rado Bosić.

Koloniju je zvanično proglasio otvorenom zamenik načelnika Duško Drobić, koji je učesnicima poželeo da ih u Borovu posluži lepo vreme i inspiracija, a za mlade umetnike rekao da su budućnost ove kolonije.

Umetnici će do nedelje, 6. septembra stvarati na slobodnu temu, u dvorištu iza opštinske zgrade i maloj sali Kulturnog centra Borovo, uz pridržavanje svih epidemioloških mera.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.