U Zajedničkom veću opština u Vukovaru u petak su potpisani ugovori između ove srpske institucije i kulturno-umetničkih društava, kojima su sredstva za rad i manifestacije odobrena od strane Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske.

– Za sredstva Saveta za nacionalne manjine preko Zajedničkog veća opština apliciralo je devet kulturno-umetničkih društava, kojima je odobreno više sredstava za rad u odnosu na prošlu godinu. To zapravo pokazuje koliki je potencijal, kada je u pitanju zaštita nacionalnog identiteta ovdašnje srpske zajednice – ocenio je predsednik ZVO Srđan Jeremić.

Odobrenim sredstvima zadovoljan je i Rado Bosić, predsednik KUD-a “Branislav Nušić” iz Borova, koji će od Saveta za nacionalne manjine dobiti 118 hiljada kuna, što je veći iznos od traženog.

– KUD-u “Branislav Nušić” odobreno je 68 hiljada za redovan rad, 30 hiljada kuna za Međunarodnu likovnu koloniju i 20 hiljada kuna za Međunarodni festival folklora – pojašnjava Bosić.

Zavičajnom udruženju Srba Ozrena i Posavine iz Borova odobreno je 30 hiljada kuna, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu, kaže umetnički rukovodilac udruženja Svetlana Ostojić.

– Ove godine smo uz pomoć ZVO dobili znatno veća sredstva za aktivnosti koje kontinuirano provodimo poslednjih deset godina, a reč je o Olimpijadi starih sportova i očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta Srba poreklom s Ozrena i iz Posavine koji se na vukovarsko područje doseljavaju 50-ih i 60-ih godina prošlog veka – navodi Svetlana Ostojić.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov, koja je ujedno i članica Saveta za nacionalne manjine.

– Zadovoljna sam ovogodišnjim odlukama i odobrenim sredstvima Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske za kulturni amaterizam, manifestacije i izdavačku delatnost Srba, koja su najveća dosad. Konkretno, za organizacije Srba ove godine ukupno je izdvojeno 11 miliona 931 hiljada kuna. Najviše novca dobile su naše najznačajnije institucije, Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta”, Srpsko narodno veće, Zajedničko veće opština i Srpsko privredno društvo “Privrednik” – napominje Dragana Jeckov.

Sa predstavnicima kulturno-umetničkih društava u Zajedničkom veću opština u Vukovaru održan je i sastanak na kojem je utvrđen kalendar aktivnosti, odnosno kako i na koji način realizovati planirane programe, koji su zbog pandemije koronavirusa izostali ili su odgođeni.

Predsednik Odbora za kulturu Zajedničkog veća opština Nebojša Vidović ističe da tokom godine organizuju osam manifestacija uz podršku Saveta za nacionalne manjine.

– Među najznačajnijim manifestacijama su Smotra srpskog folklora, Festival dečjeg folklora i Škola folklora, čiji je organizator i korodinator ZVO, a u koje su uključena kulturno-umetnička društva srpske zajednice iz Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije – rekao je Vidović.

Pored KUD-a “Branislav Nušić” i Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine iz Borova sredstva od Saveta za nacionalne manjine preko ZVO dobili su i KUD „Ostrovo“ iz Ostrova, KUD „Sloga“ iz Vukovara, KUD „Zora“ Silaš, KUD „Branko Radičević“ Dalј, KUD „Živojin Žika Mandić“ Kneževi Vinogradi i Vukovarsko-srpsko pevačko društvo “Javor”. Podsetimo, sredstva od strane Saveta za nacionalne manjine odobrena su i SKUD-u “Jovan Lazić” iz Belog Manastira, Srpskom kulturnom centru Vukovar i udruženju Čuvari srpskog identiteta iz Vukovara.