U Vukovarsko-sremsku županiju stigla je donacija od 200 paketa pomoći za socijalno ugrožene porodice, koje je donirala Turska međunarodna agencija za saradnju i koordinaciju TIKA. Paketi će biti prosleđeni centrima za socijalni rad u Vinkovcima, Vukovaru i Županji.

Vrednost paketa je oko 350 kuna, a sadrže prehrambene namirnice poput suncokretovog ulja, šećera, soli, testenine, riže, brašna, ribljih konzervi, pašteta, trajnog mleka, pekmeza, kvasca i drugih prehrambenih artikala.

Ispred Vukovarsko – sremske županije donaciju je juče u Vinkovcima primio pročelnik Upravnog odeljenja za socijalnu skrb Darko Dimić, a humanitarnu pomoć je ispred Turske agencije za saradnju i koordinaciju -TIKA uručio koordinator-ataše Haşim Koç.

– Međunarodna agencija za saradnju i koordinaciju TIKA, koja ima svoj ured u Zagrebu pri Ambasadi Turske, već niz godina pomaže našoj županiji, još iz doba poplava u županjskoj Posavini. Tako su evo i danas donirali 200 paketa hrane, koje ćemo podeliti centrima za socijalni rad, a oni će ih uputiti onima kojima je ta pomoć potrebna na području naše županije. Deo doniranih paketa biće upućen socijalno ugroženim stanovnicima opštine Gunja – rekao je Dimić.

Koordinator TIKA-e u Zagrebu Koç izjavio je kako su u Hrvatsku prvi put došli 2014. kada su poplave zahvatile županjsku Posavinu te podsetio da je tom prilikom pružena pomoć meštanima u poplavljenoj Gunji. Dodao je kako su u sklopu projekta donirali plastenike i steone krave za 50 porodica. Dodao je kako je agencija TIKA zaslužna i za delimičnu restauraciju Islamskog kulturnog centra i džamije oštećene u poplavama.

– Nalazimo se u mesecu Ramazana i tradicija je priređivati svečane večere s kojima se prekida post. Kako nismo u mogućnosti ove godine to realizovati zbog pandemije koronavirusa, kojom su jednako pogođene i Hrvatska i Turska, odlučili smo organizovati ovu humanitarnu akciju te pakete sa prehrambenim proizvodima donirati socijalno ugroženim porodicama. U Hrvatskoj ćemo podeliti ukupno 1100 paketa s prehrambenim proizvodima, oko 19 tona hrane u vrednosti 50.000 evra. Akciju smo započeli u Vukovarsko-sremskoj županiji, a nastavljamo u Karlovcu, Gospiću, Šibeniku, Sisku i Zagrebu – rekao je koordinator Koç u izjavi medijima, poželevši na kraju da se ova situacija s korona krizom što pre smiri i da se svi vratimo normalnom životu.

Turska agencija za saradnju i koordinaciju – TIKA je međunarodna agencija Republike Turske koja deluje u 60 zemalja sveta. Ured u Hrvatskoj otvoren je u martu 2016. godine pri Ambasadi Republike Turske u Zagrebu.