U Hrvatskoj je dosad potvrđeno 113 osoba zaraženih koronavirusom, a pet osoba je ozdravilo. Kod jedne osobe je došlo do pogoršanja i nalazi se na respiratoru, ali je stabilno.

Obavljeno je više od 1604 testiranja, a više od 13.000 osoba je u samoizolaciji. Ukupno je obolelo 11 lekara. Prati se 799 kontakata, 84 osoba je u karanteni te 18 vozača. Prosečna dob zaražene osobe je 42, 6 godina.

Prema podacima iz Italije, čak 40% osoba se ne pridržava propisanih mera, a kineska iskustva pokazuju da je pridržavanje mera izuzetno važno da bismo sprečili širenje virusa.

Od juče je na snagu stupio čitav niz mera kojima je za cilj osigurati strože mere socijalnog distanciranja, a u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije. Apeluje se na pridržavanje mera lične higijene i socijalnog distanciranja svakog pojedinca. U zatvorenim prostorima potrebno je držati distancu od 2 metra, a na otvorenom prostoru od 1 metar.

Zatvaraju se sve neesencijalne delatnosti, sa svrhom da se, što je više moguće, zaštite osobe starije od 65 godina te hronično bolesni. 

Najbolja odbrana od ovog virusa jeste održavanje lične higijene i izbegavanje bliskih kontakata. Zato se zabranjuje okupljanje više od 5 osoba.

Izvor i foto: www.koronavirus.hr