25/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Koronavirus: Svetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu pandemiju

3 min read

Zbog širenja koronavirusa Svetska zdravstvena organizacija proglasila je globalnu pandemiju.

Prema podacima agencije AFP, od prve pojave bolesti u decembru prošle godine, koronavirusom je zaraženo 119.711 ljudi u 110 država i teritorija, a umrla je 4.351 osoba.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je danas da su prva tri pacijenta obolela od koornavirusa iz Zagreba negativna na virus. Ako i drugi nalaz bude negativan u roku od 48 časova biće otpušteni na kućnu negu.

Juče su potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom, čime se broj obolelih u Hrvatskoj popeo na 19.

Direktorica OBŽ Vukovar i bolnice hrvatskih veterana dr. Vesna Bosanac potvrdila je da je nalaz i druge osobe iz Tompojevaca negativan na koronavirus i da će pacijentikinja, koja je početkom meseca stigla iz Italije, biti puštena iz bolnice. 

Apelovala je na sve građane da se drže preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i mera zaštite. Ako sumnjaju da su zaraženi ili sumnjaju da su bili u kontaktu sa obolelima ne treba dolaziti u ambulantu i bolnicu, već se telefonom javiti izabranom lekaru primarne zdravstvene zaštite, odnosno dežurnom epidemiologu, ukoliko dolaze iz zahvaćenih područja.

Nacionalni Štab civilne zaštite sastao se s premijerom u Vladi i odlučio uvesti nove mere, od sutra se u Istri zatvaraju škole i neće biti nastave. Danas će razmotriti i predlog da se u zemlji zabrane sva okupljanja s više od 100 ljudi.

Jutros je stigla informacija da Srbija zatvara neke granične prelaze s Hrvatskom. Prema informacijama iz PU osječko-baranjske GP Batina od 7 časova zatvoren je za sav saobaćaj, javio je HAK.

Kako je potvrdio portparol Policijske uprave osječko-baranjske Zoran Kon, zatvoreni su granični prelaz Batina-Bezdan, železnički most Erdut-Bogojevo i rečni prelaz Apatin.

Osim s Hrvatskom, Srbija od danas zatvara više graničnih prelaza i s Bosnom i Hercegovinom.

Pojačana je provera na graničnim prelazima, pa su moguća duža čekanja putničkih, a naročito teretnih vozila, naglasili su iz HAK-a.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.