22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Borovska “Prosvjeta” dobila novo rukovodstvo

5 min read

Na izbornoj skupštini Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo, održanoj u petak, 21. februara, izabrano je novo rukovodstvo. Nova predsednica je Radmila Latas, koja je u proteklom periodu obavljala dužnost zamenice predsednika.
 
– Zahvaljujem svim članovima skupštine na ukazanom poverenju. U narednom periodu naš zadatak i cilj biće zadržati kontinuitet i kvalitet rada i uložiti dodatan trud, kako bismo naš rad poboljšali i oplemenili novim sadržajima – rekla je u izjavi za naš radio novoizabrana predsednica.

Za zamenika predsednice izabran je Tihomir Jakovljević.
 
– Poslednjih godinu dana sam bio član Predsedništva. Siguran sam da smo u tom periodu uradili dobar posao. Ovim putem se zahvaljujem dosadašnjem predsedniku Danku Nikoliću. U protekle dve godine ovo društvo je podigao na zavidan nivo, počev od organizacije do uređenja prostora i rada biblioteke. U ime novog Predsedništva zahvaljujem se na poverenju, siguran da ćemo nastaviti jedan dobar kontinuitet rada – istakao je Jakovljević.
 
Iako se povukao s čelne pozicije, dosadašnji predsednik borovske “Prosvjete”, pravnik Danko Nikolić, i dalje će ostati aktivan u Predsedništvu pododbora. Zadovoljan je radom u protekloj godini, u kojoj je realizovano 11 kulturnih manifestacija. U kalendar aktivnosti uvrštene su i tri nove manifestacije – Noć knjige, radionice povodom Meseca knjige, kroz koje je prošlo više od 160 dece iz borovskog vrtića i škole te Muzičko veče izvorne narodne muzike. U sastavu Pododbora deluje i Muška pevačka grupa “Naši koreni” te biblioteka i čitaonica sa 12 hiljada naslova i bibliotekarkom zaposlenom na pola radnog vremena.

– Verujem da smo u protekle dve godine unapredili rad borovske “Prosvjete”. S obzirom da to nije moja struka zadovoljan sam što će ovaj posao nastaviti ljudi iz prosvete. Mislim da je njihova uloga u razvoju Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo daleko važnija – zaključio je Nikolić, koji je posebno istakao dobru saradnju s lokalnom samoupravom, ustanovama, institucijama i udruženjima iz Borova i okoline.
 
Pored Danka Nikolića, članovi Predsedništva Pododbora u narednom periodu biće i Zorica Kovačević, Slavoljub Lazić, Dragana Bošnjak, Ljiljana Sremac, Dragana Zečević i Dragan Rakazović. Pododbor Borovo u Glavnoj skupštini društva u Zagrebu predstavljaće predsednica Radmila Latas i njen zamenik Tihomir Jakovljević, kao delegat i zamenik delegata.
 
Na skupštini su usvojeni izveštaji o radu u prošloj godini te Program rada i finansijski plan za ovu godinu težak nešto više od 70 hiljada kuna, od čega je 29 hiljada kuna redovna godišnja dotacija Opštine Borovo. Skupštini je prisustvovao i zamenik načelnika Duško Drobić.
 
– Sve čestitke novom i dosadašnjem rukovodstvu, koje je u dve godine doprinelo unapređenju rada Prosvjetinog pododbora u Borovu, a dalo je i domaći zadatak novom rukovodstvu. Verujem da će novo rukovodstvo unaprediti rad, u čemu će imati pomoć i podršku Opštine Borovo – kazao je Drobić.
 
Borovski pododbor jedan je od 54 pododbora SKD “Prosvjeta” u Hrvatskoj, a prema rečima generalnog sekretara društva Slobodana Živkovića, koji je takođe prisustvovao skupštini borovske “Prosvjete”, jedan od najaktivnijih i najbrojnijih sa svojih 129 članova.

– U proteklom periodu ovo rukovodstvo dalo je novu energiju i zamah, prvenstveno u programskim aktivnostima. Skupština je odlično organizovana i to je jedan od pokazatelja na koji se način novo rukovodstvo odnosi prema društvu i članstvu. Izveštaji o radu su transparentni i sadržajni. Iako pratimo rad naših pododbora tek kad dođemo na skupštinu dobijemo pravu sliku koliko su aktivni. Borovski pododbor je jedan od najaktivnijih i sa programskim sadržajima jedan od najkvalitetnijih u okviru našeg društva – podvlači Živković.
 
Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” iz Zagreba danas ima 2100 članova, kaže Živković, koji je u izjavi za Radio Borovo najavio i skoro osnivanje tri nova pododbora, u Slavonskom Brodu, Novoj Gradiški i Velikom Pogancu.
D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.