29/03/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Ministarstvo poljoprivrede: Isplata prve rate direktnih plaćanja i IAKS mera ruralnog razvoja

2 min read

U ponedeljak, 17.februara, započinje isplata prve rate direktnih plaćanja i IAKS mera ruralnog razvoja poljoprivrednicima u ukupnom iznosu od gotovo milijardu i 700 miliona kuna. Biće isplaćena sredstva obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodeljeno plaćanje te za mlade poljoprivrednike, izvestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Biće takođe isplaćene i proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mleka, krave dojilje, ovce i koze, tov junadi, voće, povrće, šećernu repu i krmno proteinske useve te potpore male vrednosti za: duvan, maslinovo ulje, rasplodne krmače te očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara.

U martu sledi isplata potpora poljoprivrednicima čija se gazdinstva nalaze u područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima.

Isplata druge rate potpora započeće u aprilu, a biće isplaćeno 800 miliona kuna.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsećaju da je u novembru prošle godine poljoprivrednicima isplaćen predujam direktnih plaćanja u iznosu od milijardu i 300 miliona kuna što je gotovo 200 miliona kuna više nego prošle godine.

Kroz sve oblike potpora poljoprivrednicima će ove godine biti isplaćeno 3 milijarde i 800 miliona kuna.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.