Građani Vukovara koji su tokom elementarne nepogode, prošle godinu u julu, pretrpeli štetu na svojim stambenim objektima ili automobilima, neće dobiti nikakvo obeštećenje, objavio je Grad Vukovar na svojim internetskim stranicama. U obrazloženju se navodi da je Zakonom o ublažavanju i uklanjanju posledica prirodnih nepogoda propisano  da se sredstva ne dodeljuju „za štete u slučaju osigurljivih rizika na imovini koja nije osigurana ako je vrednost oštećene imovine manja od 60 % vrednosti imovine“.

Tim povodom je Vesna Vujić, predsednica Kluba većnika SDSS-a u vukovarskom Gradskom veću, postavila pitanje na aktuelnom satu gradonačelnika uoči sednice ovog predstavničkog tela, mogu li se pronaći sredstva u budžetu kako bi se tim ljudima pomoglo u smislu nekakve socijalne mere. Gradonačelnik Ivan Penava je takvu mogućnost odbacio objasnivši kako to ne bi bilo korektno prema onim građanima koji su svoju imovinu osigurali. Dodao je da je Grad socijalno osetljiv pomažući osnovne potrebe najugroženijih kroz javnu kuhinju i socijalnu samoposlugu.

“Gradonačelnik je tu mogućnost odbio smatrajući da su se ljudi trebali osigurati i da su trebali na taj način razmišljati, međutim, mi znamo da se veliki broj građana ne osigurava i da niko nije neozbiljan već je jednostavno takva ekonomska situacija. Smatramo da Grad treba da bude servis građanima, ovo je gradski budžet, građani u njega uplaćuju i s pravom treba da zahtevaju da im se pomogne iz tog istog budžeta. Nismo zadovoljni odgovorom gradonačelnika pogotovo zato što nas je nazvao populistima, a naše pitanje zaista nije bilo u duhu populizma”, kazala nam je SDSS-ova većnica.

Vujićeva smatra da se sredstva iz budžeta neracionalno troše, navodeći primer projekta postavljanja dekorativne rasvete na dizalicama u vukovarskoj luci što će koštati 5,5 miliona kuna dok s druge strane za stvarne potrebe građana nema novca.

“Svi smo čuli za iznos novca koji je planiran za rasvetu na dizalicama i zaista smo iznenađeni. S izmenama, od pre dve godine, plan javne nabavke više ne donosi Gradsko veće nego gradonačelnik. Nismo znali da će se plaćati nekakva rasveta na dizalicama. Ona možda ima svoju svrhu, ali ne mora toliko da košta. U tom smeru sam zatražila u ime građana da se naša budžetska sredstva ne razbacuju, nego da se pomogne građanima onda kad im je to potrebno, jer gradski budžet tome i služi”, zaključila je SDSS-ova Vesna Vujić.

D.B.