26/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Nova znanja i prilike za dugotrajno nezaposlene

4 min read

U Vukovaru je u sredu, 29. januara održana početna konferencija EU projekta “Nova znanja – nove prilike” iz poziva “Podrška socijalnom uključivanju i podsticanju zapošljavanja marginalizovanih grupa”, koji provodi Udruženje žena Vukovar s partnerima iz Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije: Mirovnom grupom “Oaza” iz Belog Manastira, Udruženjem S.O.S. Virovitica i Centrom za razvoj i podršku civilnog društva “Delfin” iz Pakraca.

Prema rečima voditeljke projekta Jelene Janković iz Udruženja žena Vukovar cilj projekta je osigurati bolju socijalnu uključenost i zapošljivost dugotrajno nezaposlenih osoba i to provođenjem ciljanih edukacija, a istovremeno jačati kapacitet stručnjaka koji rade s nezaposlenima.

– Kroz ovaj projekat planirano je osposobljavanje 32 osobe za voditelja izrade i provođenja EU projekata, tako da će u svakoj županiji po osam osoba biti osposobljeno, a četiri najmotivisanija polaznika, iz svake županije po jedan, biće uključeni u rad udruženja. Napisaće projektni predlog. Ako on bude odobren, moći će raditi na projektu, a znanja koja su stekli na radionicama primeniti u praksi. Takođe, 65 osoba biće uključeno u radionice za povećanje mogućnosti zapošljavanja tj.unapređenja tzv. mekih veština. Edukacije koje su za polaznike besplatne provodiće stručnjaci iz organizacija uključenih u ovaj projekat, koji će prethodno biti osposobljeni. Na taj način dobiće trajna znanja koja će moći primenjivati u radu s nezaposlenim osobama, kako bismo kod njih povećali motivaciju i osnažili ih – pojašnjava Jelena Janković.

Aktivnosti na ovom projektu pozdravila je i Mirjana Bjelopavlović iz partnerskog Centra za razvoj i podršku civilnog društva “Delfin” iz Pakraca, ističući kako će najveći izazov biti motivisati i uključiti dugotrajno nezaposlene osobe u aktivnosti projekta.

– Projekat je dobro osmišljen, a ono što bi mogao biti problem je motivacija nezaposlenih. To je verifikovani program, koji će se uknjižiti u elektronsku radnu knjižicu. Polaznici će biti osposobljeni da samostalno ili u saradnji s drugima rade EU projekte, da na taj način dođu do posla i da svoja novostečena znanja prenesu na druge. Nama su ciljana grupa dugotrajno zaposlene osobe. Prilike su tu, samo ih treba prepoznati i iskoristiti. Projekat se provodi u županijama koje su među najsiromašnijim u Republici Hrvatskoj, a najveći problem u Slavoniji danas je iseljavanje mladih, visokoobrazovanih i radno sposobnih ljudi – ističe Mirjana Bjelopavlović.

Projekat “Nova znanja – nove prilike” finansiran je sredstvima Evropske unije, u okviru Operativnog programa Efikasni ljudski potencijali 2014.-2020. Ukupna vrednost projekta je 833.317,89 kuna, a finansiran je u 100 % iznosu iz Evropskog socijalnog fonda. Projekt traje 18 meseci, a provodi se od 18.10.2019. do 18.04.2021. godine.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.