Sinoć je u Hrvatskom domu u Vukovaru održana Svetosavska akademija, u organizaciji Eparhije osečkopoljske i baranjske i Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor. Reč je o centralnoj eparhijskoj proslavi praznika prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save. Prisutnima se na početku Akademije obratio episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim.
 
– Svetosavlje je put jevađelja koji vodi u život večni. To je ono na čemu treba da se kao narod ispunjavamo i da nam to bude vodilja u životu. Svetosavlje je put, istina i život. Ko hodi tim putem, hodi zaista putem zakona Božjega, u duhu jevanđelja živi i nosi upravo tu vrednost koju je Sveti Sava nama doneo i ostavio. To se svakako proteže i kroz čuvanje kulture, jezika i svega onoga što je nama potrebno na ovim prostorima – kazao je u izjavi medijima vladika Heruvim.
 
Svetosavsku besedu održao je Ljubomir Abadžić, veroučitelj iz Vukovara, koji je govorio o životu i delu Svetog Save i iskušenjima u savremenom dobu.
 
“Da se svi zapitaju da li svakodnevno žive, makar delić dana, na putu Svetog Save i da pošaljemo jasnu poruku da smo se zavetovali kao narod da ćemo slediti put koji vodi ka zajedništvu. Jedino iz toga može proizaći ono blagodatno i bogougodno – ističe Abadžić.

U muzičko-dramskom delu programa učestvovali su Hor “Aliluia” iz Beograda i glumac Mihajlo Nestorović iz Novog Sada, koji je kazivao stihove Matije Bećkovića, Đure Jakšića i mudre misli vladike Nikolaja Velimirovića.
 
– Veoma sam počastvovan time što sam pozvan na ovu svečanu akademiju večeras u Vukovaru. Teško je sabrati sve emocije koje nosim posle ovakvog nastupa. Zaista je bilo prelepo – rekao je, uz ostalo, Nestorović.
 
Održavanje manifestacije, finansijski i organizaciono, pomogli su Zajedničko veće opština iz Vukovara i Veće srpske nacionalne manjine Grada Vukovara.

D.Z.