Svečanom akademijom u školskoj sportskoj dvorani Osnovna škola Borovo proslavila je danas školsku slavu Svetog Savu.
 
– Kao i svake godine 27. januara proslavljamo školsku slavu, zaštitnika škola, đaka i učitelja Svetog Savu. Ove godine kod nas je posebno svečano jer nas je svojim prisustvom počastio episkop osečkopoljski i baranjski, gospodin Heruvim. Sveti Sava nas je učio kroz vekove da narod koji ne zna svoju istoriju, koji nema svoj jezik, pismo, kulturu i veru da je osuđen na propast i na izumiranje. Mi to nećemo dozvoliti. Škola, naša zajednica, porodica i Crkva svi zajedno radimo na tome da znamo ko smo, šta smo i u svakom trenutku da to ponosno ističemo. Mi volimo svoje, poštujemo tuđe i to učimo našu decu i nadam se da će to ostati kroz vekove – poručio je Tihomir Jakovljević, direktor najveće osnovne škole u Republici Hrvatskoj, u kojoj se nastava odvija na srpskom jeziku i pismu po modelu A za decu pripadnike srpske nacionalne manjine.
 
Program posvećen prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju Svetom Savi i ove godine pripremila je nastavnica srpskog jezika Radojka Tolić sa kolegama Majom Erić, Milanom Kolundžijom i Aleksandrom Krtinić.
 
Osnovu programa čine scenske igre, uz nastupe ritmičke sekcije i školskog hora, kaže naša sagovornica.
 
– Dovoljna je jedna iskra. Često me ponese neka pesma ili tekst. Uvek postoji želja da bude drukčije, nego što je bilo prethodne godine. Nastojimo da ne ponavljamo iste pesme ili tekstove, da uvek bude novo – priča ova nastavnica srpskog jezika, kojoj je ovo poslednji program u školi za Svetog Savu, budući da odlazi u penziju.
 
U programu su učestvovali i mališani iz Dečjeg vrtića “Zlatokosa” sa svojim vaspitačima.
 
Osvećenje slavskog kolača i koljiva obavio je episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim sa sveštenstvom iz Borova. Ovogodišnja školska kuma je nastavnica u penziji Nada Ravkić, koja je kumstvo preuzela od prošlogodišnjeg kuma, košarkaškog trenera Milorada Manojlovića.
 
– Ovo kumstvo mi znači puno, prvo jer me kolektiv nije zaboravio, a drugo što uspevamo da u našoj sredini održimo našu tradiciju i zajedništvo, da se bar na taj dan okupimo i proslavimo ovaj praznik, zajedničku slavu svih nas – rekla je u izjavi za Radio Borovo Nada Ravkić.
 
Uz predstavnike društveno-političkog života iz Borova svečanoj akademiji u Osnovnoj školi Borovo, povodom školske slave Svetog Save, prisustvovao je i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić.

Pre svečane akademije u Osnovnoj školi Borovo, Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Stefana služio je episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim. Izrazio je zadovoljstvo velikim brojem okupljenih meštana i predstavnika lokalne vlasti.

“To pokazuje da opština Borovo zajedno sa svojom crkvom živi u svetosavskom duhu jer danas je crkva puna ljudi i dece i svega onoga što čini svetosavski duh i svetosavski etos našeg naroda. Da budemo na putu jevanđelja, vere, nade i ljubavi jer je to suština svetosavskog predanja. To je ono što nam je Sveti Sava ostavio u nasleđe, da budemo istinski Svetosavci, nosioci jevanđelja Hristovog i da to Sveto jevanđelje neprestano sija kao najlepša svetiljka u dušama svakoga od nas”, rekao je episkop Heruvim.

Ovogodišnji kumovi u hramu Svetog Stefana bili su članovi porodice Jovice Živanovića iz Borova čiji je sin Strahinja prošle godine preuzeo kumstvo.

“Mi smo ga u tome podržali i meni kao roditelju je drago da je zainteresovan za pravoslavne običaje, iako je desetogodišnjak. Nas kao porodicu to zaista ispunjava zbog čega smo srećni i zadovoljni”, rekao je Jovica Živanović, a Strahinja dodaje kako želi da praznik Svetog Save svima donese sreću.

Živanovići su za svu decu koja su recitovala pesmice o Svetom Savi pripremili slatke paketiće, a okupljene meštane su poslužili slavskim kolačem i žitom. Kumstvo za sledeću godinu preuzeo je Radovan Kovačević iz Borova.

D.Z. i D.B.