Udruženje za podršku žrtvama i svedocima od 1. decembra 2019. do 31. maja 2020. godine provodi projekat „Stop nasilju nad starijima!“. Projekat finansira Ministarstvo za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku, a partner na projeku je Društvo multiple skleroze Vukovarsko-sremske županije.

Cilj projekta je ublažavanje socijalne isključenosti i uključivanje starijih osoba u život zajednice.

Aktivnostima Udruženja za podršku žrtvama i svedocima u sklopu projekta „Stop nasilju nad starijima!“ doprineće se ublažavanju socijalne isključenosti na način da će građani i korisnici biti osvešteni o oblicima nasilja nad starijim osobama, nužnosti borbe protiv nasilja i biće upoznati sa svojim pravima ako se nađu u ulozi žrtve.

Kroz besplatno pravno savetovanje i emocionalnu podršku te terensku kampanju otkloniće se nemogućnost ostvarivanja svojih osnovnih ljudskih prava jer je to finansijski opterećujuće za socijalno isključene osobe.

Terenska kampanja će se provoditi u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji i to u Tompojevcima, Nuštru, Borovu, Erdutu i Dalju, kao i u gradovima Županji, Iloku, Vukovaru, Osijeku i Đakovu.

Učešćem u promotivnim aktivnostima putem podele plakata, brošura, i novinskom kampanjom osobe će imati mogućnost da se integrišu u veću priču, postanu deo saradničkog odnosa, te izgube osećaj udaljenosti i zaboravljenosti.

“Kroz ovaj projekat uvideli smo mogućnost postizanja i ostvarivanja sveobuhvatne pravne zaštite posebno osetljivih grupa osoba kao što su žrtve krivičnih dela, žrtve nasilja u porodici, pripadnici nacionalnih manjina, osobe s invaliditetom s naglaskom na starost žrtava i korisnika, a to su stariji i nemoćni”,ističu u ovom Udruženju.