Povodom Nove godine godine koju pravoslavni vernici slave po Julijanskom kalendaru , većnici SDSS-a u Gradskom veću  Vukovara Srđan Kolar, Vesna Vujić i Aleksandar Pribičević kojima se pridružio i pomoćnik ministra uprave iz redova SDSS-a Dejan Drakulić, obradovali su poklon-paketićima decu iz Dečjeg vrtića Vukovar 2 u kojem se vaspitno-obrazovni program odvija na srpskom jeziku i pismu.

“Ovo je naša tradicionalna akcija koju organizujemo sedmu godinu zaredom. Pripremili smo ukupno 180 paketića za svu decu koja pohađaju vrtić. Sredstva za kupovinu paketića kao i ranijih godina izdvojili smo iz svojih većničkih naknada”, rekao je Kolar i dodao da je vukovarski SDSS na Badnjak paketiće podelio i mališanima u Lipovači i Sotinu , vukovarskim naseljima u kojima nema organizovanog vaspitno-obrazovnog programa na maternjem jeziku. Inicijativu je pre sedam godina pokrenuo Dejan Drakulić koji je u to vreme bio vukovarski gradski većnik.

“Radeći posao gradskih većnika služili smo uglavnom građanima koji su punoletni, a hteli smo da deo sebe damo i našim najmlađima, deci koja su naša budućnost. Tako je to krenulo, inicijativa je dobro prihvaćena i meni je drago što se ona i danas održava. Bez obzira na to što više nisam gradski većnik s velikom radošću učestvujem u ovoj akciji”, kaže Drakulić. U vrtiću “Vukovar 2” obeležavaju sve značajne pravoslavne praznike i učeći o srpskoj tradiciji, kulturi i običajima od malih nogu neguju svoj identitet.

“Radujemo se ovakvim aktovnostima, januar je, inače, mesec u kojem obeležavamo sve naše pravoslavne praznike. Deca su se obradovala paketićima, a i nama je drago da imamo takvu podršku naše zajednice”, kaže direktorica Marina Latinović.

I za pravoslavnu Novu godinu stigao je Deda Mraz.

“Ovaj Deda Mraz je drugačiji jer svira gitaru i peva, dobar je i najlepši od svih Deda Mrazova”, kazali su mališani koji su za goste pripremili prigodan program.

Osim mališana u Dečjem vrtiću “Vukovar 2” paketiće su povodom pravoslavne Nove godine i praznika Svetog Vasilija Velikog dobili i svi učenici od prvog do osmog razreda u vukovarskim osnovnim školama “Dragutina Tadijanovića”, “Nikole Andrića” i “Siniše Glavaševića”. Za osnovce koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i pismu paketiće je obezbedilo Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara, želeći na taj način ukazati na značaj pravoslavnih svetaca poput Vasilija Velikog.

“Želimo na taj način poslati poruku deci da ulaganjem u svoje obrazovanje, ulažu u svoju budućnost”, poručio je predsednik vukovarskog VSNM-a Dejan Drakulić.