U Borovu je juče obeležen pravoslavni Badnjak , tradicionalnom sečom badnjaka i kolonom koja je obišla mesto, a oko 16 časova uz pesmu i igru članova Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” badnjak je od zgrade opštine ispraćen do hrama Svetog Stefana gde se okupio veliki broj meštana Borova i okoline.

Badnjak i Božić svim meštanima čestitao je načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović.

“Svim našim meštanima Borova i svim pravoslavcima čestitam najradosniji hrišćanski praznik Božić. Mir Božji, Hristos se rodi!”, poručio je Baćanović.

Čestitku je uputio i predsednik opštinskog veća Srđan Jeremić.

“Svim meštanima opštine Borovo želim puno zdravlja, sreće i uspeha u životu! Želim im da ovaj najznačajniji praznik provedu u krugu svojih familija, da im trpeza bude bogata i da im ova godina bude bolja, srećnija i uspešnija nego što je bila prošla. Neka im ovaj dan Hristovog rođenja donese pre svega mir u dušama i srcima i dobre odnose unutar porodice. Pozivam ljude na jedinstvo, zajedništvo i slogu jer se samo na taj način možemo očuvati i postići prosperitet, kako za naše Borovo, tako i za celu našu srpsku zajednicu”, naglasio je Jeremić.

Nakon svete liturgije starešina hrama Svetog Stefana jerej Dragan Serdar poželeo je svim vernicima, koji su se okupili u velikom broju, srećan Badnjak i Božić.

“Neka Bog da da se naš narod složi, oboži i umnoži, da se sačuvamo u ova teška vremena i vratimo svojoj Crkvi. Mi smo narod koji ima viševekovnu tradiciju vere i treba nešto da ostavimo našoj deci u nasleđe. Živi i zdravi bili i Bogom blagosoveni!”, poručio je, između ostalog, starešina borovskog hrama.

Nakon liturgije, ispred Hrama Svetog Stefana aktivisti Udruženja Plavi Dunav pripremili su za posetioce kuvano vino i čaj, a Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine poslužilo je 10 litara kuvane rakije.

I ove godine nakon liturgije i paljenja badnjaka upriličen je vatromet, a organizatori su obezbedili i stotinjak letećih lampiona.