Svečanom akademijom, održanom u petak uveče u velikoj sali Kulturnog centra Borovo, Dečji vrtić “Zlatokosa” obeležio je 20 godina postojanja i rada. Pored prezentacije rada vrtića u protekle dve decenije, upriličen je i prigodan program, sastavljen od pesme, plesa i recitacija borovskih mališana.

Iako su prve pedagoške grupe u Borovu oformljene još 1992. pri Osnovnoj školi Borovo, Dečji vrtić “Zlatokosa” je zvanično registrovan u avgustu 1999. godine, ističe direktorica Radmila Latas.

– Te prve pedagoške 1998./1999. godine imali smo 78 polazika, a sledeće godine, kada je intenzitet iseljavanja stanovništva takođe bio izražen, svega 56. Taj trend je nastavljen i sledećih 7-8 godina, da bismo ponovo došli na 70-ero dece. Najviše polaznika bilo je pedagoške 2014./2015. čak 120, koliki je i kapacitet našeg vrtića. Ove godine imamo 94 polaznika s kojima je rad organizovan u četiri redovne grupe i 12 zaposlenih – priča Radmila Latas, koja je na čelu ove ustanove od 2002. godine.

Ove jubilarne godine godine završila je i energetska obnova zgrade vrtića, izgrađene 1998. godine, a finansirana od strane Ministarstva za demografiju i Opštine Borovo. Vrednost investicije iznosi oko 2,3 miliona kuna. Na Međunarodnom sajmu obrazovanja “Putokazi” u Novom Sadu u martu ove godine borovski vrtić osvojio je treću godinu zaredom Veliku zlatnu medalju za kvalitet rada. Povodom 20 godina rada vrtića i Dana opštine Borovo 22. maja u Galeriji Osnovne škole Borovo otvorena je izložba dečjih radova, a prigodna izložba postavljena je i u Pedagoškom muzeju u Beogradu krajem oktobra.

Čitava ova nedelja protekla je u znaku velikog jubileja.

– Imali smo razne aktivnosti, radionice za roditelje i predstavu za decu “Kako su nastale ružne reči” u izvođenju Dramskog ansambla iz Pačetina. Dobili smo i rođendanske čestitke iz svih ustanova, institucija i udruženja s kojima sarađujemo, od kojih smo napravili veliku rođendansku čestitku – navodi Latas.

Ispred osnivača Opštine Borovo, iz čijeg se budžeta najvećim delom finansira rad vrtića, prisutnima se obratio načelnik Zoran Baćanović.

– U godinama koje su bile teške i izazovne nije bilo lako udariti temelje ovom vrtiću. S ponosom mogu reći da danas imamo najbolji vrtić u našem okruženju. Opština Borovo učiniće sve što je u njenoj mogućnosti da se i nadalje unapređuje rad ove ustanove – poručio je Baćanović.

U borovskom vrtiću danas je 23-je predškolaca, koji će na jesen iduće godine krenuti u prvi razred Osnovne škole, u drugu “žutu” kuću. U izjavi za Radio Borovo direktor škole Tihomir Jakovljević poželeo je da u vrtiću i školi ubuduće bude više dece.

– Ovo je naš zajednički jubilej. Mi imamo izvanrednu saradnju i upućeni smo jedni na druge. Ovim putem čestitam im ovaj veliki jubilej jer 20 godina rada nije malo – kaže Jakovljević.

Svečanoj akademiji u Borovu prisustvovali su konzulica Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić, saborska zastupnica Samostalne demokratske srpske stranke Dragana Jeckov, predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, viši savetnik za srpsku nacionalnu manjinu u Agenciji za odgoj i obrazovanje Borislav Đekić i drugi uzvanici.

D.Z.