Đaci petog razreda iz parohije borovonaseljske, učestvovali su danas na Prvom srpskom međunarodnom onlajn kviz takmičenju na temu srpske istorije iz doba Nemanjića. Na kviz se prijavilo 339 ekipa iz Republike Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Engleske, Australije, Kanade, SAD, Austrije, Italije, Mađarske, Rumunije, Južne Afrike i jedna iz Republike Hrvatske.

Srpska pravoslavna parohija borovonaseljska na kviz je prijavila tročlanu ekipu u sastavu: Vanja Nikić, Milica Vukosavljević i Đorđe Vukajlović koji su učestvovali pod imenom “Stefanova deca”. Na ideju da učestvuju na ovom takmičenju đaci su došli sami, iako istoriju kao predmet u školi tek počinju učiti po prvi puta ove školske godine, u petom razredu. Đorđe Vukajlović kaže da je o Nemanjićima već i ranije puno znao iz knjiga koje mu je kupio otac, a Vanja i Milica su puno toga čule i saznale od Vanjinog brata Sretena.

Ovaj projekt ima za cilj da se upotpune i prošire znanja o Nemanjićima kroz igru, učenje i takmičarski duh koji je prisutan kod mladih ljudi.

Nosioci projekta su Fondacija “Mir Božiji”iz Banjaluke i Srpska pravoslavna crkva, a suorganizatori projekta su „Neimari“ Srbija, „Stari mostovi“ Crna Gora i „Centar za edukaciju, omladinu i sport“ Republika Srpska.

Organizatori su zamislili ovo takmičenje o Nemanjićima kao najmasovniju manifestaciju vaspitno-edukativnog karaktera povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Planirano je da se projektom obuhvate učenici starijih razreda osnovnih škola (10-15 godina) iz Republike Srbije, Republike Srpske, regiona i dijaspore. U završnici takmičenja, trebalo bi da učestvuje osam ekipa za polufinalno i finalno takmičenje, koje će se održati u Beogradu.

M.O.