29/03/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Dodeljene literarne nagrade u projektu VSNM-a VSŽ “Deca, pesnici roda svoga”

3 min read

U organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije sinoć je u Sportskoj dvorani Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u Vukovaru održana manifestacija “Deca, pesnici roda svoga”.

“U sklopu projekta raspisan je literarni konkurs za učenike sedmih i osmih razreda ovdašnjih osnovnih škola u nastavi na srpskom jeziku i pismu. Naš osnovni cilj je da potaknemo decu da neguju i očuvaju svoj jezik i srpsko ćirilično pismo”, kaže predsednik Veća Svetislav Mikerević.

Na literarni konkurs pristiglo je 27 radova o kojima je odlučivala stručna komisija koju čine profesorke Milica Stojanović, Snežana Šević, Jadranka Radošević i Vesna Vujić.

“Svake godine odredimo temu koja je vezana uz srpski narod i uz naš život na ovom području. Ove godine obeležavamo 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i u tom smislu smo i odredili temu konkursa. Deca su bila veoma inspirisana. Dobili smo prelepe radove i zaista je bilo teško odabrati najbolje” , rekla je Vesna Vujić, koja je i potredsednica Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije.

Prvo mesto osvojila je Tamara Petričević učenica 7. razreda OŠ Negoslavci sa pesmom na temu “Srpske svetinje kroz vekove”. Drugo mesto pripalo je Dorotei Bijelić iz OŠ Bršadin, a treće mesto dele Nemanja Kesonja iz OŠ Bobota i Elena Petrović iz OŠ Trpinja. Jedan od ciljeva ovog literarnog konkursa je i negovanje ćiriličnog pisma, te je organizator dodelio i nagradu za najlepši ćirilični rukopis koja je pripala učenici OŠ Borovo Dragani Papak.

U sklopu programa izveden je i književno-scenski prikaz “Savinim putem” koji govori o velikanima srpske književnosti i vere, od osnivanja Srpske pravoslavne crkve 1219. do danas, u kojem su igrali Bojana Urošević, Fuad Tabučić, Mihajlo Jakšić, Aleksandra Radaković, učenik vukovarske Gimnazije Uroš Antić i Miodrag Jakšić koji je i autor dela.

Predsednik Veća Svetislav Mikerević uručio je na kraju programa zahvalnice predstavnicima škola i svih institucija, koje su doprinele realizaciji ovog projekta.

Projekat “Deca, pesnici roda svoga” sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

S.V.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.