Sinoć je u Galeriji Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” pri Osnovnoj školi Borovo otvorena izložba slika s ovogodišnjeg 28. saziva Međunarodne likovne kolonije u Borovu.

– Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji, koja je održana od 6. do 8. septembra, učestvovao je 21 likovni umetnik iz Borova, Vukovara, Osijeka, Pivnica, Sombora, Novog Miloševa, Pančeva, Beograda, Brčkog i Doboja. Izložena su 44 rada s ovogodišnje kolonije, 42 ulja na platnu i akrila na platnu, po jedan duborez i ulje na staklu. Uz radove s prethodnih kolonija izloženo je ukupno 70 radova, među kojima i pet akvarela. Izložba ima prodajni karakter, a svi ljubitelji likovne umetnosti, koji su se odlučili na kupovinu umetničkog dela, večeras su ostvarili popust od 20 odsto. Pored toga što će oplemeniti svoj životni prostor, kupovinom slika pomažu i rad društva – navodi Bosić.

Likovna sekcija “Sava Šumanović” danas ima 10 članova iz Borova i Vukovara, saznajemo od voditelja sekcije Boška Popovića. Članovi sekcije učestvuju i na likovnim kolonijama izvan Borova.

– Ove godine smo učestvovali na kolonijama u Bačkoj Palanci i Bačkom Monoštoru. Mislim da će na iduću koloniju, u septembru 2020., iz Bačke Palanke u Borovo doći 4-5 dobrih umetnika, koji dosad nisu učestvovali na našoj koloniji – ističe Popović.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

– Borovska likovna kolonija jedna je od najznačajnijih manifestacija u mestu, čije održavanje uz Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske finansijski podržavaju Zajedničko veće opština i Opština Borovo. Ova kolonija ima bogat fundus slika, koji KUD-u “Branislav Nušić” omogućava stvaranje dodatnih finansijskih sredstava, potrebnih za redovan rad – napominje Jeremić.

U sinoćnjem programu učestvovali su i članovi tamburaške sekcije Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova, uglavnom učenici Osnovne škole Borovo, kao i novopridruženi članovi, njih devetero, koji su se u sekciju upisali ove jeseni.

Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” iz Borova danas ima više od 140 članova, s kojima je rad organizovan u četiri sekcije, najbrojnijoj folklornoj, zatim tamburaškoj, dramskoj i likovnoj sekciji.

D.Z.