U Borovu je juče, u dvorištu iza opštinske zgrade, održan “Borovski vašar” u organizaciji Udruženja “Plavi Dunav”.

– Ovo je peti “Borovski vašar” koji organizujemo. Zahvaljujemo se Opštini Borovo i načelniku Zoranu Baćanoviću na podršci u organizaciji ove manifestacije. Ove godine imamo 15-ak izlagača iz Borova, Vukovara, Trpinje, Bijelog Brda, Dalja i Antunovca, Za sve izlagače pripremili smo besplatno posluženje, langošice i kobasice – kaže predsednica “Plavog Dunava” Desa Jankov.

Među onima koji po prvi put izlažu na “Borovskom vašaru” je i Mirjana Josić iz Dalja.

– Od drvenih štapića izrađujem ukrasne kutije za nakit, ukrasne boce i ramove. Prvi put sam na “Borovskom vašaru”. Zadovoljna sam organizacijom i nadam se da ću doći i iduće godine – rekla nam je Mirjana Josić.

Svoje proizvode i rukotvorine izložili su i cvećara “Mimoza” iz Borova, Mirjana Čupić iz Borova koja se bavi izradom sapuna i prirodne kozmetike, Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine iz Borova, Kulturno umetničko društvo “Branislav Nušić” iz Borova, Udruženje penzionera i finansijski oštećenih penzionera Opštine Erdut sa sedištem u Dalju, Udruženje žena “Pudarice” iz Bijelog Brda, Udruženje žena Trpinja, Udruženje žena Vukovar i OPG Dubravke Gici iz Antunovca.

– Prodajemo med. Naš OPG se bavi pčelarstvom. Ove godine imamo bagremov i lipov med, med od uljane repice i cvetni med. U ponudi imamo i pripravke za imunitet, u kombinaciji meda, propolisa i cvetnog praha. Novina su tuljci od voska. To je čist pčelinji vosak na platnu koji služi za čišćenje ušiju – pojašnjava Dubravka Gici.

Sajam je otvorio načelnik Zoran Baćanović.

– Opština Borovo podržava rad Udruženja “Plavi Dunav” i ovu manifestaciju, koja se održava petu godinu zaredom s ciljem promocije proizvoda domaće radinosti – kazao je, uz ostalo, načelnik Baćanović.

Otvaranje Sajma uveličala je odabranim repertoarom Muška pevačka grupa “Naši koreni” iz Borova.

Rad borovskog Udruženja “Plavi Dunav” koje je osnovano 7. februara 2007. godine s ciljem očuvanja prirode, tradicije, običaja i razvoja turizma, a danas okuplja 82 člana, finansira se iz članarine i sredstvima iz opštinskog budžeta.

Do kraja godine u planu je izlet u Sremsku Mitrovicu za članove i završna priredba akcije “Cvet po cvet – cvetored” uz prikaz najlepših borovskih dvorišta i okućnica i kulturno-zabavni program.

D.Z.