19/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U petak književni skup “Jesen u Erdabovu”

2 min read

Kulturni i naučni centar “Milutin Milanković” iz Dalja organizuje 5. međunarodni književni skup “Jesen u Erdabovu”. Otvaranje skupa je u petak, 4. oktobra u 13 časova u Srpskom kulturnom centru Vukovar, gde će biti predstavljen časopis “Srpski pregled” s prevodom “Slavenosrpskog magazina” Zaharije Orfelina. U 18 časova u Milankovićevoj rodnoj kući u Dalju biće predstavljena knjiga stihova “U milosti trenutaka” Zdravka Miovčića.

Književni skup “Jesen u Erdabovu” posvećen je književniku Đorđu Ociću, koji je rođen u Dalju 22. septembra 1934. godine.

Njegova dela većinom se vezuju za Podunavlje, odnosno mitsko “Erdabovo”, kraj koji je sam nazvao prema početnim slovima naselja Erdut, Dalj, Borovo i Vukovar.

Za svoj prvi roman “Istraga” nagrađen je nagradom “Miloš Crnjanski”. Sledeći roman “Smrt u Erdabovu” posvetio je Milutinu Milanković. Pisao je i pripovetke, poeziju, drame, eseje, rasprave …. Napisao je i nekoliko radio-drama.

Za radio-igru “Neobični razgovori” dobio je drugu nagradu na konkursu Radio Beograda 1976. Za komediju “Flora i fauna” dobio je treću nagradu za komediju u Jagodini 1979., a za dramu “Avgusti” specijalnu nagradu TV Beograda na konkursu Udruženja dramskih pisaca Srbije 1989. O njegovim romanima je 1999. pisao filozof Žarko Vidović u svojoj studiji “Romani Đorđa Ocića – poetofilosofija i komentari”.

Preminuo je 22. januara 2008. godine u Beogradu, a sahranjen je dva dana kasnije u rodnom Dalju.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.