Ovogodišnji domaćin Dečije olimpijade, koja se održava u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije biće Dečiji vrtić “Zlatokosa” iz Borova, odlučeno je na sastanku Komisije za obrazovanje, kulturu, veru, sport i omladinu ovog Veća. Olimpijada će biti održana 10. oktobra u Borovu, saznajemo od direktorice DV “Zlatokosa” Radmile Latas.

“Veselimo se što je ove godine DV “Zlatokosa” Borovo domaćin Dečije olimpijade, po drugi put od kada se održava, a posebno nam je drago jer ove godine obeležavamo 20 godina od registracije našeg vrtića”, rekla je direktorica Latas.

Učesnici Dečije olimpijade su dečiji vrtići sa područja naše županije u kojima se program realizuje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, a očekuje se oko 150 mališana.

“Na Dečijoj olimpijadi učestvuju mališani predškolskih uzrasta iz dečijih vrtića i osnovnih škola koje u svom sastavu imaju programe predškole, a u kojima se plan i program realizuje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. To su dečiji vrtići Trpinje, Bršadina, Bobote “Liliput”, DV “Zlatokosa” iz Borova, i DV “Vukovar 2″, te predškolske grupe iz OŠ Negoslavci i OŠ Markušica”, ističe Latas.

Mališani će se takmičiti u četiri discipline: štafeta( trčanje 4×25 metara), trčanje na 50 metara, skok u dalj i graničari. Organizator je za sve učesnike pripremio medalje i majice, a organizovan je i prevoz dece autobusom.

“Nadamo se da će nas vreme poslužiti, a najvažnije je da se deca lepo provedu”, zaključila je direktorica borovskog vrtića.

Projekat Dečije olimpijade provodi se osmu godinu u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, a poslednje četiri godine pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za dijasporu i Srbe u regionu.

S.V.