Istekli su rokovi za prijavu šteta od elementarne nepogode koja je 7. jula pogodila delove županije. Vukovarsko-sremskoj županiji dostavljeni su izveštaji iz devet lokalnih samouprava. U šest opština i Gradu Vukovaru proglašena je elementarna nepogoda tuča, saznajemo od županijskog pročelnika za poljoprivredu Andrije Matića.

– Procenjena šteta od elementarne nepogode tuče za Grad Vukovar je 7,5 miliona kuna, Opštinu Borovo 2,7 miliona kuna, Opštinu Trpinja 39 miliona, Opštinu Tordinci 758 hiljada i Vrbanju 22 miliona, iz čega se vidi da je opština Trpinja najviše stradala. U ostale tri lokalne samouprave štete su registrovane samo od olujnog vetra, ne i od tuče i to u Drenovcima 58 miliona i Gunji 1,76 miliona kuna. Opštine Mikanovci i Cerna su zbog manjeg iznosa štete od pretpostavljenog odustale od daljeg postupanja. Iz ovoga se vidi da je prema prvoj proceni u ukupno sedam lokalnih samouprava na prostoru naše županije visina štete 132.128.000 kuna. Sada ostaje rok od dva meseca da se ide u konačnu proveru i procenu šteta, o tome izvesti državna komisija i potom se očekuje njihova reakcija – kaže pročelnik Matić.

Od poljoprivrednih kultura najviše su stradale neovršene površine pod žitaricama i uljanom repicom, zatim soja, kukuruz i repa. Po pitanju naknade štete na usevima, Matić nije optimističan.

– Njihovo obeštećenje će biti veoma diskutabilno, iz razloga što zakon koji reguliše tu materiju govori da sve štete koje se mogu osigurati neće biti predmet obeštećenja. Ministarstvo redovno izveštava poljoprivrednike da iskoriste potporu od 70 % za osiguranje useva, da ne bi doživeli upravo ovo što se kod nas dogodilo. Ne mogu sa sigurnošću reći, ali mogu izneti svoj stav. Mislim da će obeštećenje za obrtna sredstva, to znači za sve poljoprivredne kulture koje su se mogle osigurati, izostati – ističe naš sagovornik.

Što se tiče ostalih šteta, primenjivaće se novi zakon, a o kriterijumima i visini nadoknade štete odlučivaće se na sednici županijske skupštine, najverovatnije u septembru, dodaje pročelnik Matić.

– U svakom slučaju, može da interveniše i lokalna i regionalna samouprava. Uveren sam da će oni koji su doživeli ozbiljne štete dobiti obeštećenje. Prvi put će se primenjivati novi zakon i novi postupak popisa i procene, tako da nemamo iskustava po kojima bismo mogli predvideti ishod – podvlači Matić.

Pojašnjava da prema novom zakonu župan predlaže visinu obeštećenja Županijskoj skupštini koja o tome odlučuje i propisuje kriterijume. Na dnevnom redu skupštine taj bi se predlog mogao naći već u septembru. 

S.Velebit