U Borovu je juče organizovana peta i ujedno poslednja podela paketa hrane za socijalno ugrožene, u organizaciji Humanitarnog udruženja “Duga” iz Vukovara. Korisnici su uglavnom penzioneri s najnižim primanjima, saznajemo od voditeljke projekta Tamare Mikulić.

– Danas smo u Borovo došli s 300-ak paketa. Ovo je zadnja, peta podela paketa. Nadam se da su ljudi zadovoljni, da smo im uspeli pomoći, makar na jedan kraći period. Većinom smo se usmerili na penzionere s primanjima do 2000 kuna. Time završava i projekat “Kap dobrote”, kojim su bili obuhvaćeni gradovi Vukovar i Ilok kao i šest okolnih opština. Imamo još dve podele, a ukupno će biti podeljeno 15 hiljada paketa. Planirali smo obuhvatili oko 3000 korisnika, ali smo prešli taj broj – navodi Mikulićeva i dodaje da je potencijalnih korisnika više nego paketa koji su obezbeđeni iz projekta koji finansira Fond evropske pomoći za najugroženije (FEAD).

Humanitarno udruženje “Duga” osnivač je i Socijalne samoposluge u Vukovaru, koja danas brine o 670 porodica. Naša sagovornica ističe da se u poslednje vreme povećao broj korisnika, posebno penzionera s najnižim primanjima.

U sklopu projekta upućen je i poziv potencijalnim donatorima da doniraju viškove hrane.

– U gradovima i opštinama, koje su uključene u projekat, imali smo panel rasprave, kako bi došli do proizvođača hrane, trgovaca i građana, koji su u mogućnosti da doniraju hranu. Jednostavno, da uputimo apel i poziv i osvestimo javnost, da pored nas žive penzioneri koji ne mogu preživeti od svoje penzije i da ih potaknemo da viškove hrane, ono u čemu niko ne bi trebao oskudevati, proslede onima kojima je to potrebno – priča Mikulićeva.

Ponovo je pozvala sve koji su u mogućnosti i žele da doniraju viškove hrane.

– Mogu se javiti nama ili bilo kojem udruženju, koje je registrovano pri Ministarstvu poljoprivrede u registar posrednika. Biće im priznate porezne olakšice, u visini od 2 % prihoda prethodne godine, tako da i oni dobiju nadoknadu za ono što daruju. Kad tražimo donacije uvek gledamo da to budu osnovne živežne namirnice, sezonsko voće i povrće, sve ono što se kupuje i svakodnevno koristi u jednom domaćinstvu, pojasnila je Tamara Mikulić iz Humanitarnog udruženja “Duga”, uputivši apel potencijalnim donatorima hrane da pomognu socijalno ugroženim sugrađanima.

D.Zečević