Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Obeležena 78. godišnjica oružanog otpora meštana Bobote fašističkom teroru

U Boboti je juče komemorativnim skupom obeležena 78. godišnjica oružanog otpora meštana Bobote fašističkom teroru.

Pre 78 godina, 25. jula 1941. Đoko Patković, Slavka Matić i Stevo Čonić su noseći sanitetski materijal naišli na ustašku patrolu i pružili otpor. Patković je  ispalivši hice na ustašku patrolu ubio dvojicu ustaša, podsetio je u svom govoru Jovan Tešanović, predsednik Udruženja antifašističkih boraca i antifašista opštine Trpinja.

– Tog dana pre 78 godina ispaljen je prvi hitac u ustaški režim, zato taj dan obeležavamo. To je za Bobotu veliki dan. Đoko Patković je bio veliki čovek, dobar organizator i borac protiv fašizma, za ljudska prava i prava naroda. Bobota je dala 452 borca, tako da je ovo mesto značajan faktor antifašizma i narodnooslobodilačke borbe, zahvaljujući Đoki Patkoviću i partizanima koji su organizovali ovaj narod – kazao je Tešanović.

Nakon što je Đoko Patković ispalio prve hice u ustaški režim usledila je odmazda, podsetio je Vlajko Brkić iz Bobote, predsednik mesne antifašističke organizacije.

– Već sutradan je uhapšeno 50 Boboćana, njih 14 je odmah streljano u Dudiku, a ostali su odvedeni u Jasenovac gde su ubijeni. Za vreme Drugog svetskog rata poginulo je oko 450 Boboćana, preko stotinu boraca, a ostalo su civilne žrtve, ljudi koji su ubijeni u Dudiku ili Jasenovcu. Među njima i 190 naših meštana Roma koji su svi završili u Jasenovcu – priča Brkić.

Slavka Matić je streljana u Dudiku. Đoko Patković je tokom borbe, da ne bi pao ustašama u ruke, izvršio samoubistvo, kao i Stevo Čonić koji se razneo bombom. Bobota je dala i narodnog heroja Bogoljuba Vukajlovića – Lalu, koji je stradao u borbi kod Slavonskog Broda. Za narodnog heroja proglašen je 1953.godine.

– Zbog pokušaja istorijskog revizionizma važno je da mlade naraštaje, u porodicama i preko medija, učimo da je fašizam bio zlo i da antifašizam kao civilizacijska tekovina nema alternativu – rekao je Lazo Đokić, predsednik Zajednice Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije.

Nakon pomena žrtvama ispred spomenika u centru Bobote, vence su položile brojne delegacije iz Hrvatske i Srbije, među kojima i delegacije Zajedničkog veća opština, Vukovarsko-sremske županije, Zajednice antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije, Udruženja anfifašističkih boraca i antifašista Borova i Belog Manastira, kao i delegacije iz Apatina i Sremske Mitrovice. 

D.Zečević

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 2
Današnje posete: 148
Ukupan broj poseta: 1165367

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr