Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

U Vukovaru osnovano Akademsko udruženje srpske omladine Josif Runjanin

U Vukovaru je 5.jula osnovano Akademsko udruženje srpske omladine “Josif Runjanin” koje će delovati na području Osječko-baranjaske i Vukovarsko-sremske županije. Za predsednika je izabran Dušan Velimirović iz Vukovara, a zamenici su Milica Šarčević iz Vukovara i Aleksandar Ilinčić iz Dalja. Uz njih, u upravnom odboru biće još Vladimir Horvat iz Kneževih Vinograda te Jovana Popović iz Belog Manastira. Za sekretara udruženja izabran je Jovan Vlaović iz Dalja.

“Cilj udruženja jeste okupiti sve akademske građane mlađe od 40 godina s područja ove dve najistočnije hrvatske županije. Takođe, neki od ciljeva udruženja biće i organizovanje humanitarnih akcija, raznih promocija, tribina i predavanje, ali, kako kažu iz udruženja, najvažniji cilj jeste upoznavanje mladih sa područja ove dve županije te njihovo podsticanje na aktivniji javni život. Svrha osnivanja udruženja mladih jeste promovisanje, razvijanje i unapređenje evropskog sistema vrednosti, demokratskih tekovina, prava zagarantovanih Erdutskim sporazumom, ljudskih prava i prava mladih, informisanje mladih uz aktivno poticanje društvenog i
socijalnog preduzetništva, volonterstva i pružanje usluga socijalno osetljivim, marginalizovanim grupama ljudi (instrukcije učenicima i studentima, sakupljanje humanitarne pomoći, pomoć starijim osobama i sl.). Udruženje bi kao primarni cilj imalo povezati kako mlade Srbe na istoku Republike Hrvatske, tako i mlade Srbe iz Republike Hrvatske koji trenutno žive van njenih granica iz različitih razloga. Takođe, udruženje mladih imalo bi za svrhu upoznavanje i umrežavanje, poticanje na rad i afirmisanje mladih pripadnika srpske nacionalne manjine u smeru aktivnijeg bavljenja društvenim temama i problematikom sa kojom se svakodnevno suočavaju”, navodi se u saopštenju iz novoosnovanog Udruženja i dodaje da im je cilj “da mladi od pasivnih posmatrača postanu aktivni učesnici dešavanja oko njih, na način da članovi udruženja i šira mlađa populacija ostvare svoje potencijale i talente zarad opšteg napretka društva, a naročito srpske nacionalne manjine na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema”. Udruženje bi, kažu, imalo zadatak da informiše mlade pripadnike srpske nacionalne manjine o mogućnostima obavljanja stručnih praksi, zapošljavanja i stipendiranja, ali isto tako i informisanja o događajima od značaja za srpsku nacionalnu manjinu u Republici Hrvatskoj i delovanju institucija srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, a kojima bi se oni mogli priključiti ili su u njih uključiti.


Josif Runjanin jedan je od istaknutijih i značajnijih Srba rođenih na području današnje Republike Hrvatske, koji je svojim likom i delom nesvesno povezao Srbe iz Hrvatske sa većinskom narodom. Zbog doprinosa Josifa Runjanina međunacionalnim odnosima Srba i Hrvata smatramo kako bi mu trebali odati počast.

Iz Akademskog udruženja srpske omladine “Josif Runjanin” pozivaju sve građane srpske nacionalnosti sa područja Osječko-baranjaske i Vukovarsko-sremske Županije koji su mlađi od 40 godina, imaju fakultetsku diplomu, ili su aktivni studenti sa postignutih najmanje 180 ECTS bodova da se pridruže ovom udruženju, koje je trenutno u fazi osnivanja pred Uredom državne
uprave Vukovarsko-sremske županije.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 3
Današnje posete: 54
Ukupan broj poseta: 1164517

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr