Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Druga Letnja škola kaligrafije, ikonopisanja i pojanja u organizaciji ZVO-a i Eparhije osečkopoljske i baranjske

Zajedničko veće opština i Eparhija osječkopoljska i baranjska organizovali su prošle sedmice drugu Letnju školu “Putevima Zaharija Orfelina” koja je održana u Manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Dalj Planini. Nakon što su prošle godine uspešno realizovane radionice kaligrafije, ove godine je sadržaj Letnje škole proširen radionicama ikonopisanja i crkvenog pojanja. Sedmodnevna Letnja škola okupila je više od 50 učenika šestih i sedmih razreda koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i pismu u vukovarskim osnovnim školama “Dragutin Tadijanović”, “Nikola Andrić” i “Siniša Glavašević” te osnovnim školama “Trpinja” i “Dalj”.

“Deca se ovde najpre upoznaju, a zatim i neguju svoju kulturu i tradiciju, kao i kulturu lepog pisanja. Svake godine se lepo iznenadimo kakvi sve umetnički radovi ovde nastaju”, ističe Snežana Šević, voditeljka Letnje škole koja je polaznike poučavala kaligrafiji ili umetnosti lepog pisanja koje počinje osnovama kao što je ispisivanje crtica i ornamenata, a zatim slova i reči.

“Kada savladaju reč onda prelazimo na rečenicu odnosno tekst. To su mudre misli naših naučnika ili mislilaca. Ove godine su to najčešće bile poruke počivšeg patrijarha Pavla i oca Nikolaja Velimirovića”, kaže profesorka Šević.

Radionicu ikonopisanja vodila je učiteljica veronauke u Osnovnoj školi „Dragutin Tadijanović“u Vukovaru  Suzana Vignjević, a crkvenom pojanju decu je učio paroh pačetinski Nenad Kesonja.

Deca su u manastir dolazila svakog jutra, a odlazila uveče. Iako je vreme školskog raspusta, Letnjoj školi se rado odazvao i Sergej Divljaković iz Dalja.

“Neki su mislili da je to gubljenje vremena, ali nije jer smo dosta toga naučili. Ja sam, inače, ružno pisao, ali nakon radionica kaligrafije pišem mnogo lepše. Kaligrafija se čini teškom, ali stvarno nije kada se uvežba. Najvažnija je smirenost tokom pisanja, a treba i puno strpljenja”, rekao nam je ovaj 12-godišnjak.

Letnja škola “Putevima Zaharija Orfelina” je projekat Odbora za obrazovanje ZVO-a koji je finansijski podržalo Ministarstvo nauke i obrazovanja Republike Hrvatske, pojasnila je predsednica Odbora Milica Stojanović.

“Na ovaj način čuvamo jezik, kulturu, ljubav prema našoj umetnosti, veri i tradiciji, jer konačno Crkva nas uči ljubavi prema bližnjima i prema Bogu. Deca su ovde imala priliku da osete manastir i Crkvu iznutra, a to je nešto što će im otvoriti nove vidike i mislim da će ih učiniti boljim ljudima”, kazala je profesorka Stojanović. Poslednjeg dana škole upriličena je svečanost kojoj su prisustvovali predstavnici ZVO-a, predstavnici Eparhije na čelu sa episkopom Heruvimom te brojni roditelji.

“Drago mi je što smo uspeli da probudimo u deci kreativnost, kao i osećaj verske pripadnosti. Oni su na neki način osetili da su deo širokog nacionalnog etosa što je bila i suština osmišljavanja ove letnje škole. I sam naziv koji smo posvetili Zaharinju Orfelinu ima svoju dubinu i značaj jer nas vraća u 18. vek i doba prosvetiteljstva. To nam govori da trebamo istrajati na očuvanju naše kulture i jezika, a na prvom mestu naše vere”, rekao je episkop Heruvim.

Proglašeni su i najbolji radovi. Najbolji kaligrafski rad uradila je učenica Dajana Kolar, a nagrađene su još i Lana Ernjaković i Milana Stanković dok su se u ikonopisanju istakli Georgije Vidić, Sara Maksić i Nađa Kikanović.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 9
Današnje posete: 830
Ukupan broj poseta: 1143264

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr