Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Društvu multiple skleroze Vukovarsko-sremske županije uručeno kombi vozilo

Upravnik fondacije “Novo sutra”, čiji je osnivač Prvo plinarsko društvo, Davor Relatić uručio je u četvrtak Društvu multiple skleroze VSŽ novo putničko kombi vozilo prilagođeno za prevoz osoba sa invaliditetom. Vrednost donacije je 270 000 kuna.

– Društvo multiple skleroze VSŽ se prijavilo na naš konkurs za finansiranje projekata u 2018. godini. Održali smo nekoliko preliminarnih sastanaka i videli koje su njihove potrebe te se Uprava Fondacije odlučila da prihvati njihov projekat u celini. Finansirali smo nabavku novog kombi vozila i njegovo prilagođavanje za prevoz osoba sa invaliditetom – ističe Relatić.

Reč je o kombi vozilu potpuno prilagođenom nepokretnim i teško pokretnim osobama s ugrađenom specijalizovanom rampom koja omogućava ulazak u vozilo osobama
koje su u invalidskim kolicima.

Povodom 15 godina rada i postojanja Društvo multiple skleroze Vukovarsko-sremske županije u februaru prošle godine pokrenulo je akciju “Vozilo koje život znači” za prikupljanje novčanih sredstava za kupovinu kombi vozila , ali s obzirom da prikupljanje sredstava kroz akciju nije išlo očekivanom dinamikom javili su se na konkurs fondacije “Novo sutra”.

– Donirano kombi vozilo za društvo ima ogroman značaj jer će uveliko pomoći u mobilnosti naših članova, obolelih od ove progresivne bolesti. Mi brinemo o našim teško pokretnim i nepokretnim članovima i cilj nam je podizanje kvaliteta života i dostojanstva osoba s multiplom sklerozom, omogućiti im psihofizičku rekreaciju, organizovati različite radionice koje podižu psihopozitivnu misao i sliku obolelih osoba te pomoći im u integraciji u redovan život zajednice. Kako bi sve to postigli bilo nam je neophodno vozilo – kaže predsednik društva Zoran Oljača.

U Hrvatskoj je prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje oko 6500 osoba obolelih od multiple skleroze, a broj obolelih je u porastu, kaže specijalistkinja neurologije dr. Tea Mirošević- Zubonja koja sa društvom usko sarađuje i njegov je počasni član.

– Još uvek je nepoznat uzrok zbog kojeg se javlja multipla skleroza. Znamo da postoji genetska predispozicija, ali razni faktori iz okoline su ti koji aktiviraju bolest. Poslednjih godina je evidentno da je na području cele Slavonije broj obolelih od ove bolesti u velikom porastu, čemu možda doprinosi manje razvijena sredina, veća količina stresa i puno više nekih faktora iz okoline, koji na neki način potenciraju da ta bolest bude u zamahu – ističe dr. Mirošević- Zubonja.

Primopredaji donacije prisustvovali su i predstavnici Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, Zajednice saveza osoba s invaliditetom RH, Grada Vukovara i Vukovarsko-sremske županije.

S.Velebit, Radio Borovo/Foto: Društvo multiple skleroze VSŽ

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 3
Današnje posete: 465
Ukupan broj poseta: 1070031

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr