Vukovarski Tehnostan d.o.o. gradi sunčanu termalnu elektranu, prvu tog tipa u Hrvatskoj, koja se nalazi u okviru sadašnje toplane u Borovu naselju. Planirano je postavljanje 600 solarnih panela ukupne snage 900 kW koji će 2 hiljade stanova napajati toplinskom energijom za grejanje kao i toplom vodom. Radovi koji su započeli u novembru prošle godine, trebali bi završiti do septembra 2021. godine, ali će solarni paneli etapno biti puštani u pogon kako bi se što pre ostvarili prinosi energije, rekao je direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak u izjavi medijima prilikom današnjeg obilaska gradilišta.

“Za ovu godinu je predviđeno postavljanje 160 solarnih ploča. Usporedbe radi, tih 160 ploča bi moglo zagrejavati svih šest solitera na Vencu Ruđera Boškovića, u najhladnijem mesecu u godini”, rekao je Lovrenščak i dodao da je osim 600 solarnih ploča u planu i postavljanje dizalice topline od 300 kW te 75 kW fotonaponskih ploča na krovu toplane s kojima će proizvoditi preko 80% električne energije za pogon kotlova i cirkulacijskih pumpi.  Lovrenščak veruje da će se investicija  isplatiti   kroz 5 do 7 godina.

Gradilište solarnog parka u Borovu naselju obišao je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je istakao da je reč o investiciji vrednoj milion kuna vlastitih sredstava Tehnostana.

“Cilj je doći do što jeftinije, odnosno besplatne energije te osigurati našim sugrađanima što je moguće povoljniju energiju i troškove života”, rekao je Penava. Prema rečima direktora Tehnostana cena energije će zasad ostati ista.

“S ovim ćemo anulirati neke gubitke i poskupljenje energenta tako da ćemo i dalje zadržati cenu energije koja je ista već četvrtu sezonu, a iznosi 31 lipu po kW/h”, rekao je Lovrenščak.